Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • OnePlus 6

 • Xiaomi Mi A1

 • OnePlus 5T

 • Samsung Galaxy A8 (2018)

 • HTC U11+

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

App van de week 27: Scope, al je sociale netwerken in één app

· 01 juli 2012

SocialScope is een goede bekende op het BlackBerry-platform en tot voor kort ook beschikbaar voor het Androidplatform in de vorm van een gesloten bèta. Nu is deze app omgedoopt tot Scope en ook beschikbaar in de Play Store. Je moet je dan wel eerst aanmelden voor de bèta. Ik heb het dan over een app waarmee je tegelijkertijd berichten en media kunt versturen naar meerdere sociale netwerken en daar is op dit moment toch wel behoefte aan.

Scope

Wanneer je Scope opstart, dien je natuurlijk eerst de sociale netwerken toe te voegen waarvan je lid van bent. Ik heb het dan over Twitter, Facebook, Instagram, Foursquare en Tumblr. Helaas ontbreekt Google+ nog in dit lijstje maar dit komt omdat Google de API hiervoor nog niet heeft vrijgegeven. Vervolgens kom je in een overzichtelijk beginscherm terecht die opgedeeld is in drie secties, Personal Streams, Networks en More.

Personal Streams

In deze sectie vind je van alle sociale netwerken een overzicht van berichten gecategoriseerd op soort. Dat wil zeggen, alle foto's, video's, check-in's, meldingen/replies en privéberichten/DM's. Ook kun je in de eerste optie een overzicht van alle soorten in één overzicht bekijken. De optie All Activity laat alles in één oogopslag zien en deze ga ik wat uitvoeriger bespreken omdat de andere opties meer vanzelfsprekend zijn. In All Activity zie je de tijdlijn/stream van alle sociale netwerken bij elkaar. Aan de rechterkant zie je een icoontje van het netwerk waar het bericht vandaan komt rechtsboven in deaction bar kun je filteren op netwerk. Dan zie je hier, maar ook in de andere streams, onderin de hoeken twee icoontjes. Eén die we ook eerder hebben gezien in de app Path, waarmee je snel een bericht kunt posten, eventueel met locatie, foto (camera of gallery) en je vind er ook conceptberichten. Het andere icoontje laat je je stream filteren op foto's, video's of locaties. Je kunt hier ook direct naar je meldingen/replies of privéberichten/DM's. Je hoeft dus niet terug naar het beginscherm, vanuit bijvoorbeeld All Activity of Photos kun je weer afzonderlijke streams bekijken. Alle streams zijn weer te filteren op netwerk. Zo kun je dus uiteindelijk alle meldingen/replies van alleen Facebook of Twitter op je scherm krijgen. Om het nog een stapje makkelijker (of juist ingewikkelder) te maken, kun je ook vegen tussen verschillende streams. Je kunt dus zo weer alle streams op alleen foto's, video's, check-in's, meldingen/replies en privéberichten/DM's bekijken.

Networks

Alle afzonderlijke streams geven alle berichten van dat netwerk weer in je tijdlijn. Je kunt Facebookberichten en Instagram-foto's 'like-en' , een reactie geven of delen. Je kan hier ook een bericht van een 'mute' voorzien zodat de berichten van een bepaalde persoon, een bepaald netwerk of telefoon of een keyword niet worden weergegeven. Je kunt ook op een persoon klikken om naar zijn of haar profiel te gaan en info, updates of foto's te bekijken. Een bericht op iemands Facebook-prikbord plaatsen schijnt niet te werken vanuit het profiel. Een privébericht daarentegen wel weer. Twitterberichten kun je met of zonder quote retweeten, aan je favorieten toevoegen, delen en 'muten' op account, hashtag of keyword. Natuurlijk kun je hier ook op berichten reageren en zelfs conversaties bekijken. Een bericht schrijven kan zoals eerder gezegd via het plus-icoontje linksonderin. Je kan dan een tekstbericht, locatie of foto (camera of gallery) naar meerdere netwerken versturen. Vanuit een bericht kun je ook weer je locatie of een foto toevoegen. Je kan zelfs één van je vrienden er aan toevoegen. Wanneer je het bericht wilt opslaan, druk je op de terugknop. Je kan dan voor het bericht opslaan kiezen. Dit bericht kun je dan weer via het plus-icoontje terugvinden. Helaas is er nog geen mogelijkheid tot het versturen van video. Alle streams zijn via pull-to-refresh te verversen. Je sleept dan het scherm naar beneden, in dit geval wel heel erg ver naar beneden, en dat werkt niet erg fijn. Ook het verversen van de stream duurt te lang.

More

In deze sectie op het beginscherm vind je een overzicht van je vrienden waar je helaas niet kunt filteren op naam. Volg je een persoon op meerdere netwerken dan zie je ze onder elkaar. Dit had beter samengevoegd kunnen worden in één scherm. Verder is er een lijst met populaire onderwerpen en foto's te bekijken, je eigen profiel (met updates/berichten/foto's per netwerk), een instellingenmenu en optie voor feedback aan de ontwikkelaar. In het instellingenmenu kun je netwerken toevoegen of bewerken, berichten die zijn van een mute zijn voorzien, bekijken en opheffen en notificaties instellen. Belangrijk is hier de optie 'Display newest message'.  Wanneer je dit hebt uitgevinkt zul je, wanneer je bijvoorbeeld veel mensen volgt op Twitter, behoorlijk lang moeten scrollen totdat je de nieuwste tweet hebt bereikt. Ik heb nog geen mogelijkheid kunnen vinden waarmee je snel naar het eerste bericht kunt gaan.

Screenshots

Alternatieven

Voor het gemak noemen we nog een aantal alternatieven. Er zijn vele apps die je naar meerdere sociale netwerken tegelijkertijd laat posten maar er zijn er maar weinig die ook de streams ervan weergeven.
[qrcode name="com.seesmic.ping"]Seesmic Ping Gratis
[qrcode name="com.thedeck.android.app"]TweetDeck Gratis

Conclusie

Scope is een app waar ik persoonlijk lange tijd op heb gewacht. Je kunt naast berichten en foto's versturen ook streams bekijken (afzonderlijk of gecombineerd) en onder andere ook profielen bekijken, privéberichten versturen, conceptberichten maken en Twitterconversaties laten weergeven. Ik ken geen enkele app die zo uitgebreid is als Scope maar dit zou meteen ook een valkuil kunnen zijn, de verschillende gelijkwaardige mogelijkheden om van netwerk of soort bericht te veranderen zijn mijns inziens te uitgebreid of te ingewikkeld voor een beginner. Alhoewel het na verloop van tijd wel meer gewend, zou het nog intuïtiever mogen. Daarnaast duurt het verversen te lang en werkt de pull-to-refresh-functie niet makkelijk. De snelheid van het verversen van een stream is voor mij namelijk een belangrijk punt om een app te gebruiken of niet. Deze minpunten zullen zeker in de toekomst aangepast worden maar tot die tijd blijf ik Scope zeker behouden, al was het maar omdat het de enige in zijn soort is. Let op: Scope verkeert nog in bètafase. Je zult je dus moeten aanmelden om een invite te krijgen. Bij mij duurde dat een dag en kon dus vrijwel meteen aan de slag.
Versie:0.9.14
Omvang/SD-kaart:1.8 MB/Nee
Prijs:Gratis
Getest op:Samsung Galaxy Nexus (4.1)
Marketrating:[rating:3.8/5]
Ons eindoordeel:[rating:3.5/5]
Gratis [qrcode name="com.alphascope"]Hoe installeer ik deze app op mijn telefoon?

Eerdere versies van ‘App van de Week’ vind je hier.

Zakelijke deal

Zakelijke deal van de maand – Samsung Galaxy S8 6 GB + onbeperkt bellen voor 40,- excl. Btw - 50 euro cashback

Bekijken

Adv

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (24)
Bezig met laden van reacties...