Androidworld
Androidworld
26 juni 2011 18:00 uur
Het updategeweld op het Androidplatform zorgt nog wel eens voor het verliezen van data of apps op je toestel. Gelukkig worden er vele functies gesynchroniseerd zoals je contactpersonen, agenda en betaalde apps maar zaken als browserfavorieten, smsjes, belgeschiedenis kun je kwijtraken. Er zijn veel applicaties in de Market die een back-up maken van apps, data of smsjes maar er is er één die opvalt, MyBackup Pro. Deze doet namelijk alles. En meer.

Review

MyBackup Pro in het kort: MyBackup Pro stelt gebruikers in staat om back-ups maken van belangrijke gegevens van hun telefoon en geeft hen de mogelijkheid om die gegevens te herstellen op elke telefoon die MyBackup Pro ondersteunt, ongeacht het platform. Een back-up van je Blackberry kun je terugzetten op een Androidtoestel.

Mogelijkheden

Deze app stelt je in staat om een back-up van je apps/media of data te maken en deze online op te slaan op de (beveiligde) MyBackup-server of op je SD-kaart. De app werkt op geroote en op niet-geroote toestellen maar voor de eerste categorie is wel een aparte versie van MyBackup beschikbaar waarmee je een back-up van APK+Data en Market-links kunt maken maar ook data van verschillende custom ROM's kunt veiligstellen.

'One-click-backup'

Alle apps, media en data zijn zelf in te stellen en een back-up maken verloopt erg snel, afhankelijk van het aantal apps of media (foto's en video's) dat je op je toestel hebt. Het mooie van MyBackup Pro is eigenlijk wel het feit dat het compleet is, alle gegevens op je toestel zijn (afzonderlijk van elkaar of in één keer met 'one-click-backup') te back–uppen. Natuurlijk is het ook mogelijk om met AppBrain applicaties terug te zetten op je toestel maar dan zul je ze één voor één vanuit de Market opnieuw moeten downloaden. Met MyBackup Pro kun je veel tijd besparen want hij herstelt je apps veel sneller via 'one click install'.

Veilige back-up

Wanneer je Androidtoestel verloren, beschadigd, ingeruild of gereset is, kun je makkelijk op je PC via de MyBackup Web Viewer (50Mb) je data en/of apps herstellen op je bestaande of nieuwe telefoon. Alle online gegevens zijn hier privé en veilig opgeslagen. Ikzelf sla de back-ups op in een map in Dropbox om op deze manier toegang te hebben tot mijn gegevens vanaf elke PC, laptop of telefoon die ik bezit.

Overige opties

 • Back-up maken van apps, contactpersonen, belgeschiedenis, favorieten, SMS \ MMS, Agenda, systeeminstellingen, homescreen snelkoppelingen, Alarm, woordenboek, muziek-afspeellijsten
 • Beheren en bekijken van eerder gemaakte back-ups
 • Inplannen van back-ups op door jou ingestelde tijden

MyToolbox

De app MyBackup Pro bevat ook nog een optie MyToolbox, welke ook los verkrijgbaar is in de Android Market. Deze optie kun je alleen gebruiken wanneer je toestel geroot is en laat je naast je geïnstalleerde apps ook systeemapplicaties bekijken. Van beide categorieën kun je apps of beter, bloatware, in de stand 'freeze' en 'unfreeze' zetten. Verder kun je nog data of cache van apps verwijderen, apps verwijderen of geforceerd stoppen. Nog een interessante optie is het '(un)linken' van een app aan de Android Market. Wanneer je een app 'unlinked' van de Android Market zul je niet meer lastig gevallen worden door updatemeldingen ervan.

Screenshots

Alternatieven

Voor het gemak noemen we nog een aantal betaalde alternatieven waarvan sommigen overeenkomen en anderen weer bepaalde functies missen. Van deze apps zijn ook gratis versies (met minder functies) beschikbaar. Laat ons vooral weten of MyBackup Pro de plaats van jouw applicatie inneemt.
Sprite Backup 2.0 € 3,48
Titanium Backup PRO Key ? root € 4,23
AppMonster Pro € 2,49
App Backup & Restore Gratis
Mobile Backup II Gratis

Conclusie

Wanneer je je Androidtoestel vaak flashed met een nieuwe custom ROM, dan is een back-up van bepaalde gegevens onmisbaar. MyBackup Pro doet dit snel en eenvoudig en het bespaart je zo veel tijd. Je kunt zelfs een back-up, gemaakt op Android 2.1, herstellen naar een toestel dat draait op Android 2.3.4. Hoe dan ook, deze app is onmisbaar op ieder Androidtoestel en zal je veel tijd maar ook zorgen besparen op die momenten wanneer je dit het hardst nodig hebt. De gratis versie is een beperkte 30 dagen trial van MyBackup Pro en hier zul je dus niet alle functie kunnen bedienen. Heb je geen creditcard? Via deze site kun je MyBackup Pro met PayPal aanschaffen.
Versie:2.0.1
Omvang/SD-kaart:969kb/Ja
Prijs:gratis
Getest op:Nexus S (2.3.3)
Marketrating:[rating:4.6/5]
Ons eindoordeel:[rating:4.5/5]
MyBackup - Gratis 
 MyBackup Pro - € 3,51
 MyBackup Root - Gratis
MyToolbox - € 1,40
Hoe installeer ik deze app op mijn telefoon?
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Claudia Rahanmetan

Ik ben gek op Android, gadgets, social media, Twitter, Google+. Of het nu over tablets, ROMs, apps of cijfers gaat, schrijven voor Androidworld is verslavend. Elke dag jeukt het weer om nieuws en reviews te brengen. Android is mijn passie. Daarnaast ben ik gek op humor en horror-films…

Reacties

 • Dennis

  Ik had het ook aangeschaft zonde van me geld, contacten gaan via android met gmail apps gaan ook via gmail net zoals je agenda.
  Dus zodra je een nieuwe android toestel heb of je heb hem hersteld dan zet die zodra je je gmail invult gewoon weer terug en de apps worden weer gedownload uit de market.

  • Dennis

   Ik zit al een tijdje op androud en vind dat het niet nodig is, ik flash me telefoon ook niet standaard rom voldoet goed van desire hd en nu sensation.
   Dus als ik over een jaar een nieuwe weer heb dan hoef ik niet al die smsjes enzo terug van een jaar tijd, en dan effe instellingen doen is handmatig beter heb geen programna gewoon android market kan dit allemaal wat ik zij

  • Dennis

   Ik deed het op me telefoon vanochtend waar door ik wat tik fouten maakten, Je kan het bericht niet meer bewerken dus ja excuses voor de spelfouten.
   Maar goed ieder zijn ding de 1ne vind het handig en zoals in de beschrijving herstel/flash je je telefoon vaak kan het makkelijk zijn.
   Verder doe ik het nooit flashen standaard rom voldoet goed en heb ieder jaar een nieuwe, Ik hoef dan niet alles terug te hebben aan smsjes een frisse lijn er mee op nieuwe telefoon is wel weer fijn.

 • Lien

  Worden spelletjes ed ook opgeslagen, zodat je verder kan waar je gebleven was, met bijvoorbeeld angry birds?

  • Felix

   Veel spellen staan grotendeels op SD, heb iets van 5 keer geflashed etc en progress in spellen is bewaard, alleen even ('gratis') apk's opnieuw installeren, je hoeft ook geen extra data meer te downloaden na de installatie, dat wordt al op de Sd kaart herkend.

 • Peter

  Ik moest twee wekenk geleden mijn apparaat (HTC Flyer) resetten ivm een support vraag bij HTC. Ik heb vooraf MyBackup Pro aangeschaft enm een backup van mijn Flyer gemaakt. Na de reset waren natuurlijk de homescreens weer standaard en diverse instellingen van programma's (zoals Quick App Manager) waren weg.

  Ik heb MyBackup Pro alleen deze gegevens laten terugzetten (want je kunt selectief herstellen) en alles was weer als vanouds. Voor mij heeft dit programma zich al terugverdiend.

  • Maikel

   In Duitsland ia dat concept al jaren. Je mobiel werkt thuis op de vaste kosten en als je weg bent dan betaal je mobiele kosten. En je hebt dan zelfs ook 2 nummers waar mensen je op kunnen bereiken.

   • Maikel

    Excuses, mijn vorige reactie hoort bij een ander artikel.

    • ThijsWTF

     Ik vind Titanium Back-up Pro veel fijner. Het is overzichtelijker en bied meer opties.

     • Daan

      Gebruik de Root versie voor backuppen+restoren apps, hoeft zoals bij (de gratis versie van) Titanium tenminste niet 1 voor 1, en werkt gewoon perfect.

      • Tonnie

       MyBackup Pro is geweldig goed gebruik deze al heel lang op mijn HTC Desire nooit problemen gehad, dus absoluut geen spijt van aankoop.

       • Henk

        nadeel van de laatste updates is dat nu alle apps afzonderlijk op je sd gezet worden, dus niet meer als zip file.die veel minder ruimte inneemt.hierdoor is de 50mb opslag via het net niet meer voldoende en moet je ruimte bijkopen.

        • WouterB

         Begrijp ik nou goed dat je een backup alleen maar kunt maken op de SD-kaart of op een externe server?

         Je kunt een backup dus niet op je eigen computer gebruiken?

        • Wouter

         Als je een backup doet van apps & foto's, kies je een bestandsnaam. Als je dan later een backup wilt maken (na enkele wijzigingen van apps) en je kiest dezelfde bestandsnaam, wordt dan het bestand overschreven of geüpdatet met wijzigingen?

         • Ramon

          De optie om op te slaan binnen dropbox lijkt me super. Wanneer ik de locatie aanpas naar /sdcard/external_sd/dropbox dan geeft de app op moment van starten vd backup echter een fout. Kan iemand helpen? BVD!

        • pven

         Lees ik nou dat dropbox ondersteund wordt? Zo ja: waar zit dat verstopt? Ik wil graag eens in de zoveel tijd mijn apps-backup op dropbox zetten, als deze app me daar bij kan helpen dan vind ik dat erg prettig.

         • Nora

          Ik ben bezig een backup te maken van mijn desire. Weet niet of ik het aandurf om te updaten naar 2.3....
          Als de update niet lukt of niet bevalt kan ik niet meer terug naar 2.2 ... of toch wel???

          mvg, Nora

          • Eva

           Ik heb my backup gebruikt en alles naar mijn sd-kaart laten zetten, voordat ik ging updaten naar 2.3 (xperia x10) maar nu kan ik helemaal niks meer terug vinden! Iemand enig idee hoe ik alles terug kan zetten?

           • Martijn

            Ik heb laatst mijn HTC Desire geüpdate naar Android 2.3 Gingerbread. Daarvoor had ik een backup gemaakt van mijn Apps met MyBackup Pro. Dit ging prima en de apps waren binnen no time gebackupped. Na de update naar Android 2.3 heb ik middels MyBackup Pro de apps weer geïnstalleerd. Dit ging ook prima. Echter staan er nu bijna geen apps meer in de Android Market bij My Apps. Iemand anders hier ook last van na een restore van apps? Nu kan ik mijn apps dus niet gemakkelijk updaten :( Alvast bedankt!

            • Gert Jan

             Ik heb ook laatst mijn HTC Desire geüpdate naar Android 2.3 Gingerbread.
             Alles ging perfect en makkelijk met My backup Pro. Alleen mijn highscores van me games zijn weg. Weet iemand of ik deze alsnog op een of andere manier kan restoren van mijn backup?