Androidworld
Androidworld
10 april 2011 12:50 uur
Mede dankzij ons Androidtoestel hebben we niet meer zoveel behoefte aan een papieren agenda. Contactinformatie slaan we op op ons toestel en ook onze agenda heeft zich in de telefoon genesteld. Toch worden er nog een heleboel schoolagenda's verkocht. Van die agenda's waarin je je rooster en informatie over je leraren kunt opslaan. Ook die worden vervangen door Androidtoestel met behulp van de app HuisWerk.
Review

Instellen

De app HuisWerk is helemaal gericht op het overzichtelijk houden van je schoolrooster en huiswerk. Als je de app de eerste keer opstart, betekent dat wel een dosis extra werk want je moet dan alle informatie invoeren in de applicatie. Om te beginnen dien je al je vakken in te voeren. Je geeft vakken een naam, een afkorting (zo komt hij in je rooster de staan) en een kleur. Je kan ook bij elk vak de informatie van de docent invullen zoals telefoonnummer, naam of e-mailadres. Nadat je al je vakken hebt ingevuld is het tijd om je rooster te gaan aanpassen. Allereerst kun je via de knop Uren in het hoofdscherm aangeven welk uur hoe lang duurt. Bijvoorbeeld het eerste uur van 9:00 tot 10:00, het tweede uur van 10:00 tot 11:00 etc. Daarna kun je je rooster gaan invoeren. Via de knop Rooster kun je je lesrooster gaan invoeren. Door te tikken op een uur kun je dat koppelen aan een vak. Tevens voer je hier in in welk lokaal je deze les moet volgen. Op deze manier voer je je volledige rooster in. Je krijgt nu een kleurig overzicht van alle lessen die je per week volgt. Er zijn sommige scholen die een tweewekelijks lesrooster volgen, ook hier kan de app in voorzien via het instellingenmenu.

Dagelijks gebruik

Nu je de app helemaal hebt ingesteld kun je hem gaan gebruiken. Via het tabblad 'Dag' of 'Week' zie je je rooster voor die dag of week. Hierin staat netjes aangegeven welk vak je hebt en in welk lokaal. Je kan nu een vak in de dag- of weekweergave aantikken om huiswerk voor dit vak toe te voegen. Hierbij denkt hij standaard dat je het huiswerk toevoegt voor de les waarop je getikt hebt, maar via de vorige- en volgende-knop kun je springen naar het volgende lesuur dat je dit vak hebt. Daaronder kun je aangeven welk hoofdstuk en welke pagina's je huiswerk inhouden, een eigen omschrijving invoeren of zelfs een foto (van bijvoorbeeld het bord) toevoegen. Tenslotte kun je met een vinkje aangeven dat het hier gaat om een toets waarvoor je moet leren. Al het huiswerk dat je hebt opgegeven wordt verzameld onder het tabblad huiswerk. Hier staat het op volgorde van wanneer het af moet zijn. Het maakt dus niet uit in welke volgorde het wordt ingevoerd maar het vak dat je als eerst klaar moet hebben staat bovenaan. Voor toetsen is een apart tabblad waarin eveneens de eerstvolgende bovenaan staat. Je kan op deze tabbladen het huiswerk aantikken om de details te veranderen, of een vinkje in het hokje plaatsen om aan te geven dat je dit huiswerk hebt gemaakt of geleerd. Als je eenmaal je huiswerk hebt ingegeven zul je ook in de dag- en weekweergave zien dat je huiswerk hebt. In de dagweergave zie je op het balkje van het vak een stapel boeken voor huiswerk, en een uitroepteken voor een toets. In de weekweergave zie je dat de bovenhoekjes van een vak anders worden gekleurd als er huiswerk of toets op het programma staan. Als je in de dag- of weekweergave lang drukt op een vak komen er een aantal opties naar boven. Ten eerste kun je kiezen om het nummer dat je bij de contactinformatie van de vak hebt opgegeven te bellen. De tweede optie is het mailen van het bijbehorende e-mailadres. Dit stuurt je allebei mooi door naar de respectievelijke apps op je Androidtoestel. De laatste optie die je hebt met je rooster is een eenmalige wijziging. Soms wordt een leraar ziek en wordt dat uur vrijgegeven of vervangen door een ander uur. Je kunt via een lange druk op het vak een uur wijzigen in een ander vak en lokaal. Dit zal dan éénmalig ook op je rooster verschijnen.

Widgets

De app wordt geleverd met een vijftal widgets. Dit gaat om verschillende formaten met twee typen informatie. Ten eerste heeft HuisWerk drie verschillende widgets (4x1, 4x2 en 4x4) met je lesrooster. En twee widgets (4x2 en 4x4) met je huiswerk. Deze widgets zijn enkel informatief en kunnen niet worden ingesteld of aangeklikt. Beide sturen je bij een klik gewoon door naar de app, maar toch handig om in één oogopslag te kunnen zien welk uur je hierna hebt, of welk huiswerk je nog moet maken.

Docentmodus

De app kan via het instellingenmenu ook in de docentmodus worden gezet. De ingebouwde (Engelstalige) handleiding laat ons weten dat er niet veel verandert in de app op één ding na. Vakken wordt vervangen door klassen. Als leraar geef je natuurlijk altijd hetzelfde vak maar steeds aan andere klassen. Je maakt dus een rooster van wanneer welke klas in plaats van wanneer welke les. Verder werkt de app hetzelfde.

Screenshots

Conclusie

HuisWerk is een zeer complete overzichtelijke app. Het kost even tijd om alles helemaal in te voeren zodat de app klaar is voor gebruik, maar als je dat eenmaal hebt gedaan kan het een behoorlijke tijdbesparing betekenen. Je huiswerk en toetsen komen op een overzichtelijke manier in een rijtje te staan en je kan direct zien wat je nog voor wanneer moet doen. Voor docenten is de app vrees ik iets minder handig, maar het kan misschien wel een aanvulling betekenen op hun huidige schema's. Helaas gaat de app aan één klein puntje voorbij, het wordt op de meeste scholen verboden dingen met je telefoon te doen in de klas. Mocht je op een wat vrijere school zitten of de moeite nemen je huiswerk nog na de les in te voeren, dan is dit een zeer handige app. Scan onderstaande QR-code of klik hem aan vanuit de Androidworld Reader om HuisWerk te downloaden of klik hem aan vanaf je PC om naar de webversie van de Android Market te gaan.
Versie:3.6
Omvang/SD-kaart:1.7 MB/Nee
Prijs:gratis
Getest op:HTC Desire (2.3.3)
Marketrating:[rating:4.4/5]
Ons eindoordeel:[rating:4/5]
Hoe installeer ik deze app op mijn telefoon?
Tip: Lars
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Pieter Schutz

Sinds mijn eerste Androidtoestel, fervent Androidgebruiker en medewerker van Androidworld. Grote interesse in goede (indie)spellen en apps voor Android en hardware. Raar is leuk, gewoon dat is zo saai.

Reacties

 • klwinkel

  Compliment voor de review, goed gedaan en uitgebreid je hebt er echt tijd aan besteed. Dank je.
  Volgende update is in aantocht, met een "Roterend" lesrooster en de mogelijkheid om foto's uit de galerie te gebruiken.
  App heeft op dit moment ruim 20.000 active installs wereldwijd.

  • Niek

   lijkt mee een fijne app zoek al een tijdje naar zoiets

   • Claudia

    Net zo handig en functioneel als Flexr, zelfde ontwikkelaar trouwens: http://www.androidworld.nl/68294/app-review-flexr/

   • TheRemco

    jaja handig enzz. maar als ik bij mij op school hw (huiswerk) wil intypen, kan ik me sgs lekker aan het einde van de dag ophalen..

    • klwinkel

     Overleg eens met je docent, en laat hem zien wat je doet. Als je het daarbij laat, en niet in de les zit te talken en sms-en enzo, kan ie er weinig op tegen hebben lijkt me.
     Maar ik snap het wel van scholen, ze kunnen op afstand niet zijn, of je je huiswerk zit in te vullen, of dat zit te twitteren ofzo, maar in goed overleg met de docent moet het kunnen. bewijs dat je er geen misbruik van maakt.
     Mijn zoontje van 12 mag de app wel gebruiken in de meeste lessen.

    • Marcell

     klopt helemaal, als het nou eens mocht :(
     maar ik vond de titel niks ''huiswerk'' ^^

   • Teun

    gebruikte hem al een tijdje, enige onhandige is is dat er zo veel rotzooi omheen zit als je huiswerk invult.

    • klwinkel

     Ik denk dat ik begrijp wat je bedoelt. De app is simpel begonnen: Huiswerk bijhouden. maar later zijn er op verzoek allerlei functies bij gekomen, waardoor het oorspronkelijke doel (huiswerk bijhouden) nog slechts een onderdeel van de app is, en allerlei schermen waar jij misschien niks mee doet.
     Als je goeie ideeën hebt, mail ze maar, dan kijk ik of het in te passen is.

   • Henkjan

    Ziet er handig uit voor scholieren, enige foutje dat erin zit is dat er staat 'Student' ipv scholier. Studenten hebben namelijk geen huiswerk, dat heet zelfstudie...

   • Wouter

    Jammer dat dit alleen voor de middelbare school is. Voor o.a. hbo heb je hier niets aan. Geen vaste tijden en en lessen. Jammer anders had ik hem gebruikt.

    • Ian

     @ Pieter S
     Hoe kom je aan die battery indicator met percentage rechtsboven in de notificatiebalk? Zou ik ook wel willen hebben voor mn HTC Desire.

    • Rein

     Lijkt me een zeer handige app! Als ik na de zomer weer ga studeren komt deze zeker op mijn telefoon.

     • Joshua

      Vind wel jammer, dat je niet meer tijden kan invoeren. Bij mij op school heb ik op dinsdag 45minuten rooster en de rest van de week 50minuten, ook willen ze soms op een dag een 40minuten rooster doen.

      Of is dit wel mogelijk, dan ik heb ik dat waarschijnlijk over het hoofd gezien.

      • joentjebe

       lijkt me een geweldige applicatie, maar bij ons op school wordt er tot en met vwo 6 zéér streng gecontroleerd op mobieltjes. Als een leraar je gsm ziet wordt hij ingenomen en ben je hem een dag kwijt...

      • kasper

       Handige app, Heb hem vroeger ook gebruikt toen ik mijn agenda kwijt was. Erg handig, Ik gebruik alleen niet meer omdat ik het zat was om het stiekem op me telefoon in te voeren

       • patrick

        ik vind hem alleen verschrikkelijk lelijk... voorderest lijkt het me handig van de week is uitproberen...
        helaas is dit m'n laatste week voor het middelbaar onderwijs :P

        • FvB

         @Patrick,
         idd, heb hetzelfde, lijkt me ontzettend handig, maarja, geen les meer tot de examens...
         @de rest, wat een rotscholen hebben jullie, bij mij maken ze er totaal geen probleem van, vinden ze juist handig, heb zelfs leraren met gay-ass ipads

         • Zipgo

          Het zal wel aan mij liggen maar op mijn htc desire kan ik geen vak invullel, er staat "kies een vak" maar als ik er op klik dan kan ik alleen kiezen: "kies een vak". Maar geen vakken. Habben anderen dit probleem ook?

         • Kelvin

          Klwinkel, ben jij de maker van deze app? Zo kom je in ieder geval over :). Als jij de maker bent, zou ik wat suggesties mogen doen?

          Lijkt mij een erg handige app overigens. Morgen is het weekend voorbij, tijd om deze app dan even uit te testen!

         • Walter Green

          Ik zou ook graag willen dat het wat beter bruikbaar wordt voor Hbo, dan zal ik hem zeker gebruiken.

          • klwinkel

           Mail maar wat je dan veranderd zou willen zien, dan probeer ik het mee te nemen in volgende updates.
           Hoe breder de app bruikbaar hoe beter.

           mail adres staat in de market bij de app.

         • qlymax

          Een zeer goede app,

          maar een vraag.. is het ook mogelijk om een hele dag te veranderen in als je bijvoorbeeld die dag / week examens hebt??

          gr Qlymax

          • klwinkel

           Ik ga binnenkort de vrije dagen erbij maken, misschien is dat een optie. Anders zul je voor die dag tijdelijke roosterwijzigingen aan moeten maken.

           Misschien kan ik bij het invullen van de vrije dagen daar wel een optie voor maken, of het een vrije-dag is, een sport-dag of een examen-dag, enz.

           zo zie je maar weer dat contact met de gebruikers belangrijk is!

         • De1v3c1o

          ideaal!! Ga hem snel uitproberen.

          • Yvonne

           Klinkt als een super handige app, mijn leerlingen zouden hem zeker mogen gebruiken als ze het aangeven. (Ik geef alleen haast nooit huiswerk op.) Helaas verder niet te gebruiken voor mezelf, ons rooster veranderd namelijk met de dag, dus dan is het niet zo bruikbaar. Blijf je wijzigen....

           • Bartjk

            Fijne app. Zeker als je slecht in organiseren bent. Alleen wat ik ik mis zijn blokuren

            • Marc

             Ik zou graag willen zien dat je bij de toetsen als ze af zijn een cijfer erbij kan zetten en hoeveel keer het mee telt. En dat je dat dan weer in een cijfer overzicht kan zien.

             En de graphics mogen ook wel beter (tip kijk naar iStudiez voor iPhone ) dan zou het geweldig zijn!

             • Kevin

              Kan hij ook synchroniseren met Google Kalender?

              • Jacco

               Lijkt me een goede app, ik ga het niet proberen overigens. Rooster ken ik zo ongeveer uit m'n hoofd en huiswerk maak ik amper.

              • kevin

               @klwinkel

               Kan je niet iets met synchroniseren met internet voor je rooster wijzigingen ??

               Voor de rest zeker een goeje app ;) gebruik hem pas 1 dag mr ben er nu al tevreden mee :D

               • klwinkel

                Die roosterwijzigingen doet iedere school weer anders, vaak een internet pagina met alle wijzigingen ofzo. Ik zou wel een webpagina in de app configureerbaar kunnen maken die iedereen dan naar zijn eigen school site kan mappen, heb je alles bij elkaar, hoef je niet met je browser de wijzigingen te raadplegen. Maar dan moet ik de app internet access geven en dat vind ik jammer, want hij heeft nu zo lekker weinig rechten nodig. Bovendien werkt de automatische update niet als de rechten veranderen. Maar misschien doe ik het wel een keer.