Androidworld
Androidworld
01 april 2012 19:49 uur
Selecteren, knippen, kopiëren en plakken. We gebruiken het toch redelijk vaak op onze Androidtelefoons en -tablets. Voor de mensen die dit systematisch en intensief gebruiken is er een manager die je in staat stelt alle gegevens op het klembord te bewerken. En deze app kan nog veel meer...

Review

Clipper is een mooi vormgegeven tool die makkelijk bereikbaar is via het icoontje in de notificatiebalk op je telefoon of tablet. In feite is het een app die je klembord weergeeft en waar je allerlei (gekopieerde) teksten of links kunt bewerken. Daarnaast bevat het een soort van geschiedenis van alles dat je hebt geplakt of gekopieerd. Hierdoor heb je dus alle gekopieerde knipsels altijd bij de hand. Voordat we de functies van Clipper bekijken, moet een ieder wel duidelijk zijn wat een klembord is.

Klembord

Het klembord (Engels: clipboard) wordt op Wikipedia als volgt beschreven: Een functie in het besturingssysteem van een computer, die een deel van het computergeheugen reserveert voor kortetermijnopslag. Het klembord maakt het mogelijk om informatie tijdelijk op te slaan en later weer op te vragen. Op die manier kan je, als je bijvoorbeeld een document aan het typen bent, stukken informatie vanuit de browser kopiëren en de informatie van de website in het document invoegen. Veelgebruikte handige functies zoals het knippen en plakken of het maken van een schermafdruk.

Clipboard Manager

Wanneer je de app opent, kom je in een eenvoudige interface terecht die ook nog eens de ontwerprichtlijnen van Android heeft gevolgd. Er zijn drie tabbladen: Lists, Clipboard en Snippets.
  • Lists laat in verticale weergave de tabbladen zien.
  • Clipboard geeft de geschiedenis weer, dus al je knipsels op het klembord.
  • Met de functie Snippets kun je zelf teksten, die je regelmatig gebruikt, handmatig toevoegen (bijvoorbeeld een e-mailhandtekening).

Klikken en plakken

Wanneer je een tekst bij Snippets of link in één van je lijsten aanklikt dan kopieert Clipboard het naar je klembord. Deze tekst of link kun je dan in je browser of een andere app plakken.

Organiseren, bewerken en delen

Je kunt zelf lijsten toevoegen en daaronder eerder gekopieerde knipsels op onderwerp organiseren. Wanneer je dus veel teksten kopieert, is het handig deze onder te brengen in lijsten.
Het Clipboard geeft je klembord weer waar je je geschiedenis kunt bekijken en eventueel knipsels kunt verplaatsen, verwijderen, 'pinnen' of delen met anderen. Hier kun je tevens een editor openen en de tekst of link bewerken.
Dan kun je je knipsels automatisch sorteren op bijvoorbeeld datum of titel of handmatig in een volgorde die je zelf bepaalt.

Instellingen en importeren/exporteren

Bij instellingen kun je ook nog het één en ander aanpassen. Zo kun je dubbele knipsels voorkomen, een snelkoppeling in de notificatiebalk laten weergeven, de standaard lijst selecteren wanneer je de app opent, het thema van de app veranderen en nog veel meer.
Er is een functie aanwezig om je gegevens te importeren en exporteren van en naar je sd-kaart.
Voor € 1,49 kun je de Plus-versie aanschaffen. Deze geeft je toegang tot extra mogelijkheden als een zoekfunctie, meer dan 20 knipsels opslaan, toevoegen van datum of tijd aan een knipsel en nog veel meer.

Screenshots

Alternatieven

Voor het gemak noemen we nog een aantal alternatieven. Laat ons vooral weten of Clipper de plaats van jouw applicatie inneemt.
aNdClip FreeGratis
ClipNote Gratis

Conclusie

Clipper is een mooie en zeer handige app voor iedereen die veel gebruik maakt van het klembord. Tot in detail zijn je knipsels, van gekopieerde links tot zelf ingevoerde teksten, te bewerken, te delen en natuurlijk aan te klikken om ze te kopiëren en te plakken in welke app dan ook. Ook het organiseren ervan maakt het erg overzichtelijk om een knipsels terug te vinden en aan te klikken. De gratis versie voldoet prima wanneer je tot 20 knipsels wilt bewaren, anders zul je de betaalde versie moeten aanschaffen.
Versie:2.0.2.1
Omvang/SD-kaart:1.4MB / Nee
Prijs:Gratis/€ 1,49
Getest op:Samsung Galaxy Nexus (4.0.2)
Marketrating:[rating: 4.6/5]
Ons eindoordeel:[rating:4.5/5]
 Gratis
 € 1,49
Hoe installeer ik deze app op mijn telefoon?

Eerdere versies van ‘App van de Week’ vind je hier.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Claudia Rahanmetan

Ik ben gek op Android, gadgets, social media, Twitter, Google+. Of het nu over tablets, ROMs, apps of cijfers gaat, schrijven voor Androidworld is verslavend. Elke dag jeukt het weer om nieuws en reviews te brengen. Android is mijn passie. Daarnaast ben ik gek op humor en horror-films…

Reacties