Androidworld
Androidworld
28 maart 2011 11:13 uur
Slapen is heel erg belangrijk en van heel veel mensen ook een hobby, en teveel slapen dat kan haast niet. Persoonlijk slaap ik te weinig en heb vaak ook het gevoel dat ik nog net zo moe ben als ik wakker word. Daarnaast heb ik nog zo een ouderwetse digitale wekker van de Hema die me zo wreed uit mijn slaap haalt dat ik de eerste twee uur niet te genieten ben. Ik ben met Sleep as an Droid eens mijn slaap gaan analyseren.
 

Review

Sleep as an Droid is een applicatie die je slaap monitort en je ook op een plezierige wijze wekt. Een soort Wake-up Light met slaap-analysetool en dat allemaal binnen één applicatie.

Het (sobere) startscherm geeft een overzicht van de alarmen die je hebt ingesteld, ik heb bijvoorbeeld een alarm voor door de week en voor in het weekend. Onderaan het scherm heb je een toolbar waarmee je een alarm kan toevoegen, de app kunt starten, je grafieken kunt bekijken en de actuele tijd kunt aflezen. Onder de menuknop zitten een heleboel instellingen waar we hieronder op terugkomen.

Hoe werkt het?

Sleep as an Droid maakt gebruik van de sensoren in het toestel. Wanneer je gaat slapen leg je je telefoon naast je kussen en activeer je de applicatie. Gedurende de nacht zal de app en je toestel de bewegingen die je maakt in je slaap monitoren en in een grafiek laten zien. Hoe meer je beweegt, hoe onrustiger je slaapt en des te vermoeider  je wakker wordt. Goed slapen is dan ook van essentieel belang voor je gezondheid, lees er hier meer over

Snurk-alarm

Je zal nooit meer kunnen ontkennen dat je snurkt of in je slaap praat, want de applicatie houdt dit namelijk ook bij. In het menu kun je aangeven hoe gevoelig de app moet reageren op geluid, dit doe je door middel van het instellen van een percentage. Wanneer je over dit percentage heen gaat (qua geluid) gaat de app het geluid opnemen en kun je in theorie de volgende ochtend terughoren hoeveel lawaai je wel niet maakt in je slaap. En om de flauwe grappen voor te zijn, het gaat hier om geluid wat je in je slaap maakt niet als je wakker bent en in bed ligt.

Big Brother is watching you

Als je al niet meer bij je ouders woont dan is het met deze app net alsof je je moeder in een app hebt. Elke avond kun je een signaal krijgen dat het tijd is om naar bed te gaan, je kunt bij de instellingen namelijk je ideale nachtrust wat betreft uren ingeven. Daardoor weet de applicatie precies wanneer je naar bed "moet". Ben je ook lekker sociaal bezig dan kun je ook nog alles delen via Facebook, als je gaat slapen geeft hij dat aan als status en als je wakker wordt dan post hij de grafiek op je Facebookpagina.

Wake-up Light en anti snooze

De "relaxed wakker worden wekker van Philips" is ontzettend populair, wakker worden met vogeltjes is een stuk lekkerder dan met dat metalen gerinkel. Binnen Sleep as an Droid kun je ook deze geluiden gebruiken om wakker te worden. Bij de instellingen kun je aangeven of het volume omhoog moet als je de wekker niet uit zet of hoe hard de toon mag worden. Ben je een fanatieke snoozer (uitdrukken wekker)? Dan heeft de maker van deze applicatie daar ook een voorziening voor ingebouwd. Wanneer het tijd is om uit bed te gaan en je wekker afgaat kun je deze snoozen of uitzetten via het scherm. Om te voorkomen dat je dit half slapend doet en gewoon weer verder gaat met snurken kun je instellen dat je een Captcha (reeks letters/cijfers) moet overschrijven.

Screenshots

 

Alternatieven

Voor het gemak noemen we nog een aantal alternatieven. Laat ons vooral weten of Sleep an an Droid de plaats van jouw applicatie inneemt.
ElectricSleep Gratis
Sleepbot Gratis
Relax and sleep Gratis

Conclusie

Ik gebruik deze app met veel plezier, het is leuk om die grafieken te zien en de wekfunctie werkt prima. Overigens moet je aan de grafieken niet al te veel waarde hechten als je bijvoorbeeld een hond hebt die midden in de nacht op bed springt of een partner naast je die onrustig slaapt. Het is jammer dat de ontwikkelaar zo weinig aandacht heeft gegeven aan het uiterlijk van de applicatie. Helaas zie je dat vaker terug, technisch goed en design een onvoldoende. Ondanks dat is Sleep as an Droid een applicatie die zeker een plaats verdient op mijn Desire HD!
Versie:1.5
Omvang/SD-kaart:1.3 MB/Nee
Prijs:gratis 14 dagen proberen daarna 0,99
Getest op:HTC Desire HD (2.2)
Marketrating:[rating:4/5]
Ons eindoordeel:[rating:4/5]
Hoe installeer ik deze app op mijn telefoon?
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Dim Vleugel

Co-Founder Androidworld.nl, ondernemer, eerste telefoon was een Panasonic op het ATF netwerk, Android vanaf de eerste minuut. Ondernemer, creatief en sociaal over-actief op twitter, Google+ en Facebook. Galaxy Nexus, Transformer, Nexus 7, Nexus 4

Reacties

 • esther1801

  Mmmm zal eens gaan testen dit klinkt alsof hij voor mij gemaakt is haha! :-)

 • Pils

  ik ga em ook eens testen, ben wel benieuwd naar het resultaat.

  • Sebastiaan

   Ook een fijne applicatie is Gentle Alarm. Werkt wel volgens een timer, maar met erg veel opties!

   • Peter

    Leuk! Werkt de app ook als je hem op je nachtkastje naast je hoofd legt?

    • Xander

     Het ontgaat me volledig waarom deze app je (GPS) locatie moet bepalen, en waarom het internettoegang en bluetooth rechten moet hebben.
     Om gegevens 'ergens' naar door te sturen soms ? Of heeft iemand daar een verklaring voor ?

     Dat weerhoudt me ervan deze app te installeren.
     Verder lijkt het me wel een leuke app, jammer.

     • Joost

      de internettoegang en bluetooth zijn nodig omdat je je statistieken kan delen via bijv. facebook en je kan het ook sturen naar een andere telefoon. waarom de app GPS nodig heeft zou ik ook niet weten.

     • Yorick

      Volgens mij zijn ze allemaal benodigd, omdat de app vliegtuigmodus in kan schakelen. Dat komt erop neer dat alle verbindingen uitgeschakeld worden. Ook GPS wordt dan uitgeschakeld geloof ik.

     • Mahoema

      Inderdaad, GPS is aan de vliegtuigmodus gekoppeld. Omdat je de app zoals Yorrick zegt ook in vliegtuigmodus kunt daaien, vraagt de heb hier toestemming voor/ toegang tot.

    • Barney

     ik ga het proberen!

     • Xander

      tweakers.net/nieuws/51400/straling-van-mobiele-telefoon-beinvloedt-nachtrust-negatief.html

      • Matthew

       Spelfoutje in de laatste alinea "middag in de nacht". Verder goed artikel erg herkenbaar, ben het nu aan het downloaden.

       • Rens

        Op mijn Desire gaf deze app licht. Dus zeer storend als deze app aanstond en naast me lag.
        is dit al verholpen?

        • Bloody Fool

         er komt een nexus tablet uit. deze wordt gemaakt door LG.

        • joentjebe

         Dit programma heb ik een poosje gebruikt, werkt prima als je hem naast je op het bed neerlegt. Vraagt bovendien niet merkbaar veel extra van de batterij.

         • Galaxyjet

          Klinkt allemaal leuk, maar de app registreert alleen correct als je in je eentje slaapt.

          • Job

           Uit onderzoek blijkt dat mensen met een mobile telefoon naast hun hoofd slechter slapen en dat de hersenen beïnvloed worden door de constante straling van de telefoon...... toch maar beneden laten liggen en gewoon slapen??

           • MartijnGP

            De app kan vliegtuigmodus inschakelen tijdens de slaap. Zo worden alle radio chips uitgeschakeld en stopt ook de straling. En de batterij gaat veel langer mee.

          • MartijnGP

           Jammer dat jullie niet ingaan op misschien wel de belangrijkste functie van deze app. Hij kan met de accelerometer achterhalen wanneer je in je REM slaap zit en je dan wakker maken. Zo ben je eigenlijk direct wakker en veel minder brak dan bij een normale wekker die je uit je diepe slaap haalt

          • M@x

           Haha die snoozer is geniaal!

           • Gerard

            ik heb deze gratis versie een tijdje op mijn htc tattoo met 1.6. na de probeerperiode werkt hij nog, maar onregelmatig. ik vind dit de meest geniale en nuttige app die er is. voor mensen met medische slaapproblemen kan deze veel inzicht geven in je slaapprobleem. ik ben zelf epilepsiepatient met aanvallen snachts. ik zie nu hoe (on)rustig ik slaap. ook apneupatienten krigen meer inzicht zonder dure opnames snachts! kan niet idpv alle onderzoeken maar toch. de tip met wekken in je lichte slaap is fantastisch. ik leg hem onder mijn kussen. geen last van licht. straling? hoe merk ik dat.

            • Gerard

             ik zie ook mogelijkheden voor ouders met onrustig, slapende kinderen.hoe slaapt die echt? of een alarm bij lichte aanval met veel beweging. leg in je bed van je tiener. kwam die echt om 0100 uur thuis? niet meer jokken.

             • Yorick

              Nu zo testen. Hopen dat ik hem niet uit bed sla!

             • Bråm.

              heb m.vanmorgen geprobeerd, doet me niks... alleen de statistieken zijn fijner als bij me andere wekker, maar dat geeft geen meerwaarde...

              • Rein

               Heb tot 2x toe gehad dat mijn telefoon uitviel (volle batterij wanneer ik ging slapen) wanneer ik deze app 's nachts aan had staan. Gelukkig had ik een reservewekker staan, anders was ik te laat op werk geweest.

               • Halit

                Iemand die weet hoe k aan zoveel soorten alarm kom? Heb hier alleen good morning. En dat is echt niet lekker wakker worden. Wakeup light?

                • Marvin

                 Vannacht ook maar eens geprobeerd, maar het kreng vond 't nodig om om 3 uur 's nachts opeens een boel licht te gaan maken. Neuh, dit doen we maar niet meer...

                • Michael

                 Ik had deze app draaien op een HTC Desire. De app verbruikte veel stroom waardoor de telefoon aan netstroom moest hangen. Nu zet ik mijn telefoon nooit in vliegtuig modus. De combinatie zorgde ervoor dat de HTC bloedheet werd. En dat vind ik geen fijne gedachte als ik ligt te slapen.

                 • Nol

                  Heb h'm nu een paar dagen ingebruik, maar de app werkt zeer prettig. Zonder mijn telefoon aan de oplader te hangen is hij de volgende ochtend nog helemaal vol, wel vlieg modus ingeschakeld. Scherm schakeld helemaal uit. Je kan er ook voor kiezen dat hij pas gaat werken, vlak voordat de wekker moet gaan, hierdoor wordt je in ieder geval prettiger wakker. Top app... Draai h'm trouwens op de galaxy.

                  • Pim

                   Wow, deze app geeft me zoveel! ik wordt super riant wakker zelfs als het veel te vroeg is (4.45) heb er de heel dag door profijt van! bedankt voor de goeie tip!