Androidworld
Androidworld
02 mei 2011 13:09 uur
Op de Mobile World Congress in Barcelona van dit jaar kwamen we deze tekstinvoerapplicatie voor het eerst tegen op een Motorola XOOM, de bètaversie SwiftKey2. Met deze tabletversie moet je hoofdzakelijk je duimen gebruiken om tekst in te voeren. Uiteraard is dit bij de smartphoneversie niet het geval, maar dit is een bètaversie waar je bijna niet meer hoeft te typen...

Review

We hebben onder de Androidworld-crew al vele, vele tekstinvoerapplicaties verslonden. Maar naast Swype is ook SwiftKey een blijvertje, zoals jullie wel kennen en misschien ook geïnstalleerd hebben. De bètaversie van SwiftKey daarentegen is helemaal een must-have.

Fluency-technologie

SwiftKey maakt gebruik van TouchType's Fluency-technologie die het volgende woord al voorspelt, nog voordat je een toets indrukt. SwiftKey beweert dat ze je volgende woord kunnen voorspellen met zo'n nauwkeurigheid dat een derde van de suggesties in een keer goed zal zijn en je hiervoor meestal niet meer dan twee letters nodig hebt. SwiftKey voorspelt niet alleen maar het leert terwijl je typt en herinnert zich je schrijft. De Fluency-technologie zal na verloop van tijd woorden en zinnen die je regelmatig kiest, zich eigen maken zodat het de voorspelling nog sneller en accurater aan je kan voorschotelen. Daarnaast maakt de applicatie gebruik van geavanceerde foutcorrectie, wat betekent dat grammatica- en spelfouten verleden tijd zouden moeten zijn.

SwiftKey2

De bètaversie van dit toetsenbord zal in het begin niet veel verschil uitmaken naast bijvoorbeeld de Marketversie. Maar naar verloop van tijd, wanneer het zich je schrijfstijl en vocabulaire zich meer en meer toe-eigent, wordt het haast eng. Na het intoetsen van een letter of twee, schuift de voorspelling je een aantal woorden voor en wanneer je er op klikt wordt het volgende woord alweer gepresenteerd. Het kan dus zijn dat er een gehele zin wordt voorspeld waarvoor je alleen op de woorden hoeft te klikken. Typen is er haast niet meer bij...

Prediction mode

Er zijn verschillende voorspelmodi die je bij de instellingen kunt selecteren Classic, Rapidfire, Manual en Custom. De Classic-modus is standaard ingesteld en meer gericht op een combinatie tussen voorspelling en correctie. Voor de snelle types is er Rapidfire welke zich meer richt zich meer op auto-correctie dan op voorspelling. Met deze optie kun je dus gerust snel typen zonder bang te zijn dat er een foutje door glipt. Manual of handmatig schakelt auto-correctie compleet uit en voorspelt drie woorden voor je. Wil je zelf een voorpspelmodus samenstellen? Dan kan dat met de optie Custom die je meerdere mogelijkheden laat instellen. Met de Prediction mode alleen is SwiftKey2 al heel wat beter dan zijn voorganger.

Pijltjestoetsen

De trackballs verdwijnen steeds meer en meer in het Androidlandschap. Hier heeft SwiftKey rekening mee gehouden en in er is een mogelijkheid om pijltjestoetsen onder het toetsenbord weer te geven. Wellicht is dat voor de Gingerbread-gebruikers onder ons overbodig vanwege de cursor die in deze Androidversie aanwezig is, Froyo-gebruikers zonder een toestel met trackball zouden er zeker profijt van hebben. Om meer ruimte te creëren op het scherm maar ook omdat ik het niet gebruik, heb ik het uitgezet.

Personalization

Het importeren van woorden uit SMS-berichten om nauwkeuriger te kunnen voorspellen, is ons bekend van de de eerste versie van SwiftKey. Nu zijn er daar ook Gmail, Twitter, Facebook en een RSS feed aan toegevoegd. De eerste keer kan het even duren voordat er woordendatabase is opgebouwd.

Screenshots

Video's

Dit zijn video's van de versie van SwiftKey die in de Android Market staat, dus niet van de bètaversie,

Alternatieven

Voor het gemak noemen we nog een aantal alternatieven. Laat ons vooral weten of SwiftKey 1 of 2 de plaats van jouw applicatie inneemt.
Smart Keyboard Pro Gratis
ThickButtons Gratis
Better Keyboard 8 Gratis
SlideIt Gratis
8pen Gratis

Conclusie

Naast het niet kunnen instellen van Haptic feedback en Long-press duration, deze blijven steeds op 0ms staan, is dit toetsenbord één van de betere die er op dit moment beschikbaar zijn. Hopelijk worden er enkele verzoeken, welke ook gemeld worden op het VIP-forum, ingewilligd. Enkele voorbeelden ervan zijn: de spatiebalk iets groter maken zodat je minder vaak per ongeluk op de het punt-teken ernaast drukt, de smilies en het @-teken wat makkelijker bereikbaar maken. Dit is dan ook een bètaversie en wanneer in de uiteindelijke versie alle bugs en verzoeken zijn verwerkt, heb ik er €10,- voor over. Helaas worden er geen nieuwe VIP-leden meer toegelaten op het forum, van waar je SwiftKey2 kunt downloaden. Het is dus wachten op de officiële lancering in de Android Market. Tot die tijd is de voorganger van deze bèta gewoon beschikbaar. De QR-codes vind je hieronder.
Versie:2.0.1.51
Omvang/SD-kaart:4.9 MB/Nee
Prijs:gratis
Getest op:Nexus S (2.3.3)
Marketrating:N.V.T.
Ons eindoordeel:[rating:4.5/5]
SwiftKey Keyboard Free 
Gratis
SwiftKey Keyboard 
€ 1,34
Hoe installeer ik deze app op mijn telefoon?
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Claudia Rahanmetan

Ik ben gek op Android, gadgets, social media, Twitter, Google+. Of het nu over tablets, ROMs, apps of cijfers gaat, schrijven voor Androidworld is verslavend. Elke dag jeukt het weer om nieuws en reviews te brengen. Android is mijn passie. Daarnaast ben ik gek op humor en horror-films…

Reacties

 • jurgen

  " Daarnaast maakt de applicatie gebruik van geavanceerde foutcorrectie, wat betekent dat grammatica- en spelfouten zijn verleden tijd zouden moeten zijn."
  Dit artikel is dan niet op een android device getypt denk ik. (Flauwe grap)
  Maar serieus, ik heb nu de testversie van SwiftKey draaien en ben zeer benieuwd naar deze nieuwe versie.

  • Remko

   Deze vind ik alsnog de beste op mijn htc hero:
   http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=663608

   • Hoodini

    Die problemen met de haptic feedback en longpress duration heb ik geen last van... Werkt bij mij gewoon perfect! Enige nadeel wat ik ook vind is idd de korte spatiebalk. Blijft veruit toch wel de fijnste keyboard app!

    • Addy

     Ik vind deze keyboard app ook erg goed en heb hem daarom gekocht. Ik had de demo voor de tablet ook gezien en was erg benieuwd wanneer het naar de SmartPhone zou komen. Ik wil hem graag uitproberen. Weet iemand of je deze beta er dan zonder probleem naast kunt zetten? Verwijdert hij de oude? Moet je straks voor 2.0 opnieuw een aanschaf doen?

    • Obiku

     Ben ook al geruime tijd een zeer tevreden Swiftkey gebruiker, zowel vanwege de goeie voorspellingen als het uitermate handige toetsenbord. Ik ben benieuwd of ik als betaalde gebruiker ook gratis kan upgraden.

    • Jasper

     Zoals het artikel al vermeldt; ook voor mij is na Swype Swiftkey de beste.

     • Anton

      Geweldig keyboard, ik gebruik deze nu enkele maanden, en het is nu al bijna eng hoe goed de app weet wat je wilt typen, ben uitermate benieuwd naar de nieuwe versie!

      • Apieschapie

       ik wil dit wel... maar deze zijn nooit in die t9 toetsenborden... heel jammer... blijf toch maar bij m'n htc toetsenbord

       • Addy

        Als je de QR-code gebruikt kom je in de Market terecht en krijg de laatste "stable" 1.1.91 als download aangeboden. Ook op de website heb ik niet de mogelijkheid gevonden om de 2.0 beta-versie te downloaden... Heeft Iemand een idee hoe je aan de beta-versie moet komen? Zou het komen, omdat alleen een engels toestel/engelse Market deze 2.0 beta beschikbaar heeft?

        • Claudia

         Zoals in het artikel staat: Helaas worden er geen nieuwe VIP-leden meer toegelaten op het forum, van waar je SwiftKey2 kunt downloaden. Het is dus wachten op de officiële lancering in de Android Market. Tot die tijd is de voorganger van deze bèta gewoon beschikbaar. De QR-codes vind je hieronder.

       • Ritchie

        euhm.. ik verspreid niks, ik geef alleen aan dat je de applicatie kan googlen.

        • Addy

         Ritchie, bedankt voor die tip, want nu kan ik de app tenminste evalueren. Ik werd er knettergek van dat ik de 2.0 nergens kon downloaden. Ik vraag me trouwens af wat er illegaal aan is om de .apk elders vandaan te halen; zeker niet, omdat het om een evaluatie-versie gaat, die slechts tijdelijk bruikbaar is. Als het om de volledige versie gaat, dan is het natuurlijk wat anders.
         Even inhoudelijk: de eerste indruk van 2.0 is goed; Wat voorspelling betreft is het toch weer een stuk beter dan de 1.1 versie. Zodra de definitieve versie uit is, ga ik zeker mijn gekochte 1.1 upgraden.

       • ivo

        Ik heb deze na better keyboard geprobeerd welke mij trouwens ook goed bevalt (op wat bugs na) maar deze is toch wel wat prettiger, echter mag van mij ook de spatiebalk wel groter, ik typ overal een punt tussen wat heel irritant is, als dat aangepast word is het zeker het beste keyboard wat ik ooit gebruikt heb.

        • Evert

         Ik heb de bèta versie nu zo'n 2 weken. Het werkt nog beter dan de vorige versie. Heb een keer een hele korte enquête ingevuld en zodoende ben ik vip member geworden. Gebruik SwiftKey al vanaf het begin als standaard keyboard.

         • Remcoou

          smart keyboard pro blijft mijn favoriet. vooral voor het kleine scherm van de htc legend!

          • joris

           die haptic feedback en longpress werkt hier ook prima (Legend, 2.2).
           ik vind alleen die automatische spaties niet altijd even fijn.. dat wil ik zelf kunnen bepalen

           • GZFan

            QWERTY-keyboard FTW! :D

            • joris

             jasper dat kun je dus niet uitzetten.
             ik heb zojuist de app weer een halve avond geprobeerd, maar het stikt wederom van de typfouten omdat de app anders denkt dan ik, en het is niet sneller omdat je erg moet nadenken over welk woord je telkens aanklikt. En een woord half verwijderen en bijvoorbeeld maar 2 letters opnieuw typen werkt niet. Met backspace ga je opnieuw naar het woordvoorspel systeem, bij HTC ga je gewoon terug zonder terug te schieten in die voorspel methode. niets gaat tot nu toe boven het HTC toetsenbord, misschien swype (wanneer komt die nou es gewoon fatsoenlijk in de market trouwens)

             • Jasper

              Das jammer. Ik zie dat je weer op Swype bent overgestapt. Goede keus.

              Je moet Swiftkey wel wat tijd geven om jouw specifieke keuze van woorden en zinsbouw te leren herkennen trouwens. Weet niet hoe lang je m al gebruikte natuurlijk.

            • Addy

             Ik heb het idee dat de spraakherkenning ook verbeterd is, of staat dat geheel los van SwiftKey en komt die software van Google zelf?

            • joris

             ik ben het huidige HTC toetsenbord eigenlijk ook beu, ik heb geen geduld om het in landscape te zetten en mijn legend scherm is eigenlijk net te klein. ik raak echt vaan de ./, en taalinstellingen aan (GRR, laat me dat dan ook uit zetten). Nu weer terug naar swype dus voor een tijdje, stukke makkelijker te installeren vandaag de dag tov tijdje geleden!

             • Fred

              Ik heb deze ook gekocht hier en ben nu sinds kort vip member geworden en kon zo de beta downloaden. Hij bevalt me prima alleen die spatiebalk mag zoals gezegd wel wat breder.
              Heb die dingen om hem te koppelen niet in gebruik, vraag me af wat hier de toegevoegde waarde voor is.

              • Sample88

               Gebruik hem nu al een tijdje (de niet beta versie) en vind het geweldig werken. Ik ben benieuwd naar wanneer 2 uitkomt!

               • berT

                waar haal ik Skype vandaan? alle Skype.apk's die ik kan vinden werken nier/ tijdelijk.

                • berT

                 ik wil een antw op mn bovenstaande vraag. nog voor 13.17u! drommels nog an toe! anders huur wel een ifoon....