Androidworld
Androidworld
19 oktober 2011 05:12 uur
Google heeft de nieuwste versie van Android aangekondigd. Android 4.0, ook wel Ice Cream Sandwich genoemd, is een bijzondere mijlpaal voor het platform. Dit omdat het Android voor tablets en telefoons verenigt tot één versie. Daarnaast brengt het voor telefoons ook de grootste make-over met zich mee die we tot nu toe zagen. Er zijn ook belangrijke nieuwe functies toegevoegd, zoals hardwareversnelling voor telefoons en gezichtsherkenning. Google heeft zich bij de presentatie volledig gericht op telefoons en maakte gebruik van de Galaxy Nexusals demotoestel.
Android 4.0 Op de afgelopen Google I/O in mei liet Google officieel weten dat de volgende versie van Android de naam Ice Cream Sandwich zou gaan dragen. Een versienummer was destijds nog niet bekend, maar het is nu duidelijk dat dit 4.0 is. Deze versie van Android is bijzonder, omdat het één versie betreft die werkt op telefoons én tablets, met dezelfde code. Ice Cream Sandwich weet vanzelf of er een telefoon- of tabletinterface getoond moet worden. Eerder was er een aparte versie voor telefoons (Gingerbread) en één voor tablets (Honeycomb). Matias Duarte, de interface-ontwerper voor Android, had de eer om Android 4.0 te presenteren. Hij benadrukte nog eens dat Android altijd gedaan heeft wat het moest doen, maar dat mensen niet echt van Android hielden. Mensen hadden het nodig, konden er op vertrouwens, maar hadden geen liefde voor het besturingssysteem. Door een drietal ontwerprichtlijnen aan te houden wil Google daar verandering in brengen. Dit zijn: 'betover me', 'maak mijn leven eenvoudiger' en 'maak me awesome'. Eén van de meest in het oog springende verbeteringen die voor een betoverende aanblik moet zorgen, is het nieuwe lettertype, Roboto. Dit lettertype is speciaal ontworpen voor hogeresolutieschermen. In combinatie met grote plaatjes/foto's en grote koppen, moet Android 4.0 een wat meer tijdschrift-achtig uiterlijk krijgen.

Eén versie voor tablets en telefoons

Zoals gezegd, voegt Ice Cream Sandwich de telefoonversie en de tabletversie van Android samen tot één geheel. Hierdoor krijgen telefoons met Android eindelijk ook interessante functies die eerst alleen in Honeycomb beschikbaar waren. Ook voor ontwikkelaars brengt dit een belangrijke verandering met zich mee. Het is nu makkelijker (en belangrijker) om een app te maken die werkt op tablets en telefoons. Met behulp van de zogenaamde fragmenten is het makkelijk om een interface te maken die werkt op beide apparaten.

Nieuwe interface

Toen Google Android Honeycomb introduceerde, zagen we een geheel vernieuwde interface. Deze interface was helaas alleen maar beschikbaar voor tablets. Met de introductie van Ice Cream Sandwich komt de zogenaamde holografische interface ook naar telefoons. Ice Cream Sandwich ziet er futuristischer en minder statisch uit dan Gingerbread. Verder komt de interface veel overeen met wat we al in Honeycomb zagen. Ook de softwareknoppen voor navigatie zijn in Ice Cream Sandwich aanwezig.

Homescreen

Op telefoons vinden we onderin nu vier iconen, met in het midden een icoontje om de app drawer tevoorschijn te toveren. Bovenaan elk homescreen staat een zoekbalk van Google. Wanner de app drawer wordt geopend, is er ook een tabje voor widgets. Hiermee is het makkelijk om te wisselen tussen het openen van een app, of het plaatsen van een nieuwe widget. Het scrollen door de app drawer gaat nu horizontaal, in plaats van verticaal.Het is mogelijk om mappen aan te maken door icoontjes op elkaar te slepen. Een map kan ook onder het homescreen geplaatst worden, zodat deze op elk homescreen zichtbaar is. Multitasken gaat op dezelfde manier als in Honeycomb: je ziet een mooie visuele presentatie van de laatst geopende apps. Wil je een app sluiten via het multitaskscherm? Dan veeg je opzij. Ice Cream Sandwich brengt nieuwe mogelijkheden voor widgets met zich mee. Widgets zijn nu dynamischer en kunnen in grootte gewijzigd worden.

Notificaties

De notificaties zijn gewijzigd naar een stijl die we ook in Honeycomb zagen. Notificaties zijn rijker aan informatie, door onder andere de integratie van informatie. Het is nu ook mogelijk om één notificatie te verwijderen door hem opzij te vegen. Dit opzij vegen komt op heel veel plaatsen terug in Ice Cream Sandwich.

Vergrendelscherm

Het vergrendelscherm heeft nu een slot dat je naar twee icoontjes kan bewegen. Er is een icoontje om de telefoon te ontgrendelen, maar ook eentje om snel de camera op te starten. Vooral dat laatste komt van pas wanneer je snel een foto wil maken. Vanuit je vergrendelscherm is het mogelijk om de notificatiebalk naar beneden te trekken.

Toetsenbord

Het toetsenbord heeft ook een make-over gekregen en lijkt nu meer op dat van Honeycomb. De spellingscontrole is verbeterd en copy/paste-systeem is verbeterd. Spraak-naar-tekst is verbeterd in de zin dat je nu langer kan spreken met meer pauzes. Foutcorrectie met het vernieuwde toetsenbord is makkelijker, doordat mogelijke verkeerde woorden onderstreept worden en later verbeterd kunnen worden.

Standaard apps

Alle standaard apps van Google hebben een make-over gekregen. Zo is het uiterlijk van bijvoorbeeld Gmail en Kalender vernieuwd. In de kalendar kan nu bijvoorbeeld ook ingezoomd worden om meer details tevoorschijn te toveren. Nieuw is de People-app, die sociale netwerken integreert en allerlei informatie over je contactpersonen tevoorschijn tovert. Dataverbruik is een belangrijk punt tegenwoordig. Om die reden heeft Google de mogelijkheid ingebouwd om je datagebruik gedetailleerd in de gaten te houden. Je kan instellen hoeveel data je mag gebruiken en zien hoeveel je hebt gebruikt. Je kan ook per app zien hoeveel data die verbruikt en dat kan je zelfs voor een bepaalde periode bekijken.

Gezichtsherkenning

Een belangrijke nieuwe functie in Ice Cream Sandwich is gezichtsherkenning. Google demonstreerde dit al op de Google I/O. Het is nu mogelijk om je toestel te ontgrendelen met behulp van gezichtsherkenning. Mocht dit niet lukken, dat valt het toestel terug op andere ontgrendelmethoden. De demonstratie die bij de aankondiging werd gegeven, verliep echter niet vlekkeloos. Degene die de demonstratie met het toestel van Product Management Director van Android Hugo Barra deed, liet zien dat het toestel niet zomaar vrijgegeven werd. Helaas voor Hugo bleek het toestel hem echter ook niet te herkennen. Na een drietal pogingen werd inderdaad het ouderwetse ontgrendelpatroon weer geopend.

Screenshots maken

Eindelijk is het standaard in Android mogelijk om screenshots te maken met behulp van een simpele handeling. Nu kan er simpelweg tegelijktertijd op de volumeknop (naar beneden) en de standbyknop gedrukt worden. De screenshot verschijnt dan als polaroid-foto op je scherm en er verschijnt een melding dat de screenshot is gemaakt en deze is terug te vinden in de gallerij.

Hardwareversnelling

De gehele interface wordt nu gedreven met behulp van de GPU, ook in telefoons. In Gingerbread zorgde het gebrek aan deze versnelling ervoor dat de interface haperig overkwam, wat vooral merkbaar is bij het wisselen tussen homescreens en bijvoorbeeld het browsen. Nu zal de boel een stuk soepeler lopen, omdat niet alles door de CPU gedaan moet worden. Dit zal de gebruikerservaring ten goede komen.

Foto's maken en bewerken

De camera-app is vernieuwd met een nieuwe interface, maar ook met nieuwe functies. Zo is er nu een panorama-modus, waarmee je makkelijk gigantische foto's kan maken. Dit gebeurt met één simpele sleepbeweging. Daarnaast is er met behulp van gezichtsherkenning de mogelijkheid om gezichten te vervormen en achtergronden te vervangen. In de gallerij die bij Ice Cream Sandwich geleverd wordt, is het nu mogelijk om foto's te bewerken. Het gaat dan om bewerkingen zoals het veranderen van kleuren. Het maken van foto's gaat erg snel met behulp van de zero shutter lag. De video-opnamefunctie heeft ook een update gekregen. Zo is het nu mogelijk om in te zoomen tijdens het filmen en kun je timelapse-video's opnemen.

Browsen

Het browsen in Ice Cream Sandwich is verbeterd. De browser heeft een vernieuwde interface en kan favorieten synchroniseren met Google Chrome. Het is nu makkelijk mogelijk om in te stellen of je een desktopversie of mobiele versie van een website wilt. Tabjes bekijken gaat makkelijk en tabjes kunnen gesloten worden door opzij te vegen. Pagina's kunnen in hun volledigheid offline opgeslagen worden, zodat je ze later terug kunt lezen. De browser is ook een stuk sneller gemaakt.

Meer NFC-mogelijkheden

Ice Cream Sandwich brengt ook nieuwe NFC-mogelijkheden met zich mee. Zo is het met Android Beam mogelijk om makkelijk informatie uit te wisselen tussen Androidtoestellen door ze simpelweg tegen elkaar aan te houden. Degene die de informatie wil sturen tikt dan op een venster dat op zijn scherm is verschenen en bijna direct is de informatie overgezet. Denk bijvoorbeeld aan het delen van een website. Een mooie mogelijkheid is echter ook dat je direct iemand naar de Market kan sturen als je bijvoorbeeld een spelletje speelt dat diegene wel interessant vindt.

Afbeeldingen en video

Hieronder vind je een aantal Nederlandse screenshots gemaakt met de SDK en de officiële aankondigingsvideo.

Beschikbaarheid

Op dit moment is Ice Cream Sandwich alleen beschikbaar op de gloednieuwe Galaxy Nexus. Wanneer Android 4.0 voor andere toestellen uitkomt is nog niet bekend. De broncode is ook nog niet vrijgegeven, alhoewel we verwachten dat dit spoedig zal gebeuren. Wel is de ontwikkelaarskit al beschikbaar, dus ontwikkelaars kunnen alvast hun apps voorbereiden op het nieuwe besturingssysteem. De ontwikkelaarskit is verkrijgbaar via http://www.developer.android.com of door je huidige versie te updaten.
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Yorick Reuvekamp

Reacties

 • Tim

  filmpje werkt hier niet? Desire HD

  • luc

   ik vind het rond uit SCHANDALIG!!! dat ze niet aan geven wanneer android ice cream sandwich definitief uitkomt je zal toch moeten concureren maar ja ze laten ons weer lekker in de kou staan, bij apple was dit never nooit zo gegaan!!!

  • Tunesianforceee

   Diep onder de indruk!!!

   • Duveaux

    Goed nieuws! SDK is nu aan het downloaden. Ik ben erg blij met de hardwareversnelling, notificaties en resizable widgets. Ik ga proberen hem er ZSM op te krijgen :D

    • TheJoker

     Is het mogelijk om die sdk op mijn geroote desire te krijgen? Of kan ik beter wachten eerste de custom roms?

    • DReaMeR

     @Luc, dan neem je lekker een appel, maar laat ons dan ook met rust ...

     • Nb lange

      Ziet er gelikt uit dank voor jullie update

      • ivo

       laat dat ijs boterhammetje maar komennn

       • zwartegat

        Dit ziet er veelbelovend uit! Jammer dat onduidelijk is welke toestellen een update krijgen en wanneer. Deze introductie geeft de huidige Android gebruiker een dubbel gevoel, krijg ik deze features nu wel of niet?

        • Jurgen

         Ziet er goed uit, hopelijk snel beschikbaar voor de Nexus S

         • Sloeber

          er is een sdk vrijgegeven. maar wat kunnen wij als overige nexus gebruikers ermee? wat wil dat sdk eigenlijk zeggeb

         • Dendirk

          Yup hopelijk snel beschikbaar voor mijn Nexus S

          • luc

           geachte heren ik gebruik zelf ook android

           maar ik vind wel dat jullie heet gebakerd reageren erg jammer zijn jullie misschien ook tekeurgesteld dat er geen datum word vrij gegeven waneer android ice cream sandwich uitkomt kan ik me wel in vinden ik baal er ook stevig van

           • JKroondijk

            Er is geen datum, dat verschilt per telefoon. Je moet bij de fabrikant van je telefoon zijn om te weten of en wanneer je ICS krijgt. Of je moet rooten en wachten op custom roms.

          • Rick

           Is het al zeker dat ic cream op de samsung galaxy s 2 komt ?

           • JKroondijk

            Ja, volgens mij is Samsung verplicht het toestel 1,5 jaar van updates te voorzien. Je weet alleen nooit wat Samsung er mee doet wat betreft de TouchWiz interface.

          • MartijnGP

           Ziet er mooi uit en een grote verbetering! Wat ik wel vreemd vind is dat ze nadrukkelijk hebben gezegd af te zien van natuurlijke interface materialen als hout. Terwijl juist dat een van de belangrijkste punten van natural interface design is. Zou het gebruiksgemak, zeker voor bijvoorbeeld ouderen die het principe van een mobiele interface niet kennen, veel hoger maken. Dat vind ik bijvoorbeeld hetzelfde me dat swipen om iets te verwijderen (wat overigens als sinds Froyo in de status pulldown kan!). Aardig, maar hoe weet ik dat? Er zijn geen visual clues. Een kruisje erbij zou duidelijker zijn.

           Maar goed, ik vind het een verbetering en de concurrentie in de vorm van iOS5 is niet erg denderend. Ben benieuwd hoe snel iemand hem op de Sensation heeft!

           • hrish@N1/cm7.1

            @jkroondijk weet jij of ze ook over google tv- update hadde? want ik w8 nog steeds op!

           • Huby

            Hopelijk snel beschikbaar op de Nexus S :)

            • tim687

             filmpie doet het hier @Desire HD
             maar ik vind de android 2 serie toch het mooist!

             • Bobberik

              @Sloeber sdk betekent Service Developer Kit of anders Google het eens op je Google phone, weet je ook meteen wat het betekent dan wel inhoudt! i.p.v. zomaar wat te roepen.

              Mooie telefoon, bijzonder stijlvol uitgevoerd (kevlair achterkant) goeie specs ook alleen jammer van de 5mpix camara hoewel hij een zero lag shutter heeft deze telefoon had best een 8mpix camara verdiend!
              ICS is ook veelbelovend nu afwachten wanneer ICS wordt gebracht naar de HTC Sensation, misschien toch maar gd pieken met de SDK!
              Al met al een leuke maar wat rommelige presentatie en de videokwaliteit was soms om te huilen. maar goed ik heb gezien wat ik wilde en daar ging het om.
              btw: ik heb ook een Apple 3GS dus ook Apple fans kunnen enthousiast zijn over Android en Samsung zoals je ziet!

              • Sherlock

               Wauw, kan niet wachten! Custom Roms....bring it on! Voor wat betreft inzoomen tijdens het filmen....dat is ook al geregeld in 2.3.7 toch, althans, ik heb dat.

               • hans

                eindelijk een kale android die er wél goed uitziet

                • Orph

                 poeh, wat een verademing om eens een post te lezen hier van iemand die geen bullshit vraagt (wat op google te zoeken valt!).ben het helemaal met je eens. shells als touchwizz, motoblur en sense zullen compleet overbodig worden hiermee. het enige dat ze toe kunnen (gaan) voegen is extra apps en widgets.

                 ICS ziet er imho prachtig uit. twijfel heel erg of ik doorga met android of naar iOS ga. vind het ecosysteem van apple te gek; superapps (beter dan android, mijns inziens), mooier vormgegeven toestel, betere samenwerking tussen hardware en software, updates komen veel makkelijker op je toestel en alles loopt gewoon zo soepel.

                 alleen... het OS ziet er niet uit :(

               • Anton

                Nice! Kan niet wachten! Weet iemand of het toestel (de bootloader) standaard unlocked is of dat Google deze bij hun Nexus line standaard open zet? Wil namelijk wel graag direct mijn backup terugzetten met Titanium als ik dit toestel koop :P

                • WvanWaas

                 Wowowow ik dacht dat we alles al wisten maar dit is geweldig

                 • Mathijs

                  Ik heb vannacht de hele presentatie gezien (heb nog steeds wallen) en ik heb ze niks horen zeggen over hardware-acceleratie.
                  Misschien heb ik wat gemist, maar ze hebben alleen maar drie kwartier zitten praten over hoe de nieuwe interface eruit ziet.

                  Ook erg jammer dat die pas in December in Nederland komt, want dat duurt nog even.
                  Hopelijk kunnen we wel snel genieten van CM8, dan kan ik op mijn "oude" Galaxy S ook nog een beetje genieten van al deze nieuwe snufjes.