Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

Trending smartphones
 • Xiaomi Mi A2

 • Xiaomi Redmi Note 5

 • Samsung Galaxy Note 9

 • Nokia 7 Plus

 • Nokia 8 Sirocco

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Android en iBeacons: wat zijn het en wat kun je ermee?

· 28 april 2014

iBeacons, een term die we tegenwoordig steeds vaker horen, maar wat is het nu eigenlijk? Wat kun je ermee en werkt het ook met Android? In dit artikel kijken we naar de werking en mogelijkheden van deze apparaatjes.

iBeacons en Android?

In april 2014 heeft de Nederlandse Androidgebruikersgroep een workshop rondom Android & iBeacons georganiseerd onder de vlag van Appril. Er waren zo’n 20 Android-ontwikkelaars en geïnteresseerden aanwezig die wegwijs werden gemaakt in deze technologie die sinds Jelly Bean (4.3) standaard in het Android-platform aanwezig is.

 

Bluetooth Low Energy (BLE)

Bluetooth Low Energy (BLE) is een standaard van de Bluetooth 4.0-specificatie. Eind 2011 was deze technologie al beschikbaar in smartphones met de lancering van de Samsung S II en andere apparaten daarna. Voor dataoverdracht met BLE is pairing (het koppelen met een ander apparaat) niet nodig en er wordt veel minder energie gebruikt dan het standaard Bluetooth-protocol, waardoor BLE-apparaten vaak jarenlang kunnen communiceren op één knoopcel-batterij. In Android is BLE beschikbaar vanaf Android 4.3 (Jelly Bean).

De snelheid van BLE-dataoverdracht is veel kleiner, ongeveer 200 Kb/s tegenover 1-3 Mb/s die je met standaard Bluetooth-communicatie kunt bereiken. De opzettijd van de dataoverdracht is juist weer veel kleiner, minder dan 3 ms, waarbij je ongeveer 6 seconden nodig hebt voor het opzetten van een standaard Bluetooth-verbinding. Het bereik is ongeveer gelijk, ergens in de buurt van 50 meter. Het is dus geen protocol om veel data te versturen, maar wel weinig, snel en frequent. Een hartslag-, temperatuur- of luchtdrukmeting is dus prima over te dragen met BLE en dat is juist waar deze technologie optimaal geschikt voor is. 

Wat zijn iBeacons eigenlijk?

Er zijn twee BLE-communicatie-typen. Een soort advertentie-modus, waarbij minimale informatie beschikbaar is bij het scannen van de BLE apparaten in een ruimte en een modus waarbij je via het zogenaamde GATT (Generic ATTribute) profiel Services kunt uitlezen. Deze GATT Services beschrijven de eigenschappen (Characteristics) die op een BLE apparaat beschikbaar zijn. Dit kunnen er meerdere zijn, zoals temperatuur, luchtdruk en vochtigheidsgraad, etc. Sommige Characteristics zijn alleen uit te lezen, terwijl andere Characteristics ook aangepast kunnen worden. Daarnaast zijn er Characteristics waarbij je je kunt abonneren op veranderingen.

iBeacon is een naam die door Apple in het leven is geroepen bij de lancering van iOS 7 en haakt in op de advertentiemodus van BLE-apparaten. Bovendien is het scannen van beacons in iOS op besturingssysteem-niveau geïntegreerd. Je kunt je als app dus abonneren op deze service en zodra het OS een beacon scant waarin jouw app geïnteresseerd is, kun je daarop handelen. In Android is dit helaas (nog) niet beschikbaar. Je moet dus actief scannen naar beacons in je app of achtergrondservice. Dit laatste is natuurlijk niet erg accuvriendelijk en ook niet altijd nodig. 

Toepassing iBeacons Android

Onderzoek naar beacons wordt op dit moment gedaan door musea, winkelcentra en de horeca. Het is natuurlijk geschikt om mensen ‘in de buurt’ op de hoogte te stellen van aanbiedingen, loyalty-programma’s en schilderijen of artikelen in een bepaalde ruimte. Ook zijn er al toepassingen waarbij je met BLE wat makkelijker 'dingen', zoals je sleutelbos kunt terugvinden.

Van links naar rechts, de Glimworm beacon (wit), de TI SensorTag (rood) en de Bluecats beacon (donkerblauw).

Beschikbaarheid BLE-apparaten

Wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met deze technologie dan zijn er een aantal mogelijkheden. Estimote en Bluecats leveren developer kits van drie apparaten voor $ 99,-. De SensorTag van Texas Instruments (met twee handige knoppen die je ook kunt uitlezen) gaan voor $ 25,- over de toonbank. We hebben ook een beacon producent in Nederland, Glimworm, die ook aanwezig was op de workshop. De Glimworm-beacons kosten € 25,- per stuk, bij een minimale afname van vier stuks. Glimworm biedt als enige de mogelijkheid om de apparaten van een eigen kleur of bedrijfslogo te voorzien. Er zijn ook goedkopere varianten. Je kunt bijvoorbeeld je RaspberryPi ook omtoveren tot een iBeacon door er een BLE dongle aan te hangen. Deze CSR 4.0-dongles zijn onder andere te koop via dealextreme voor minder dan $ 7,- per stuk.

 

Over de Nederlandse Androidgebruikersgroep

The Dutch Android User Group (DutchAUG) organiseert maandelijks bijeenkomsten waarbij Nederlandse Android ontwikkelaars ervaringen en informatie kunnen delen in een informele sfeer. Dit gaat meestal gepaard met een maaltijd tijdens- en een borrel achteraf waardoor er ook veel tijd is om te netwerken. Lid worden is gratis en de bijeenkomsten meestal ook. De eerstvolgende bijeenkomst is de Android Code Puzzlers II meetup op donderdag 22 mei waarbij de Androidkennis wordt getest en in teams wordt gestreden om de eer en mooie prijzen.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (3)
Bezig met laden van reacties...