Androidworld
Androidworld
16 oktober 2012 10:08 uur
De mannen van Android Police hebben goede contacten, want naast dat ze in het bezit zijn van de nieuwste Androidapp, hebben ze ook de beschikking over Android 4.2. Eén van de nieuwe functies is een dubbele notificatiebar, hoe dat precies werkt zie je verderop in het artikel.

Android 4.2

We hebben de laatste dagen veel Nexusnieuws gezien, maar ook nieuws over een update voor onder andere de Nexus 7 en de Galaxy Nexus naar Android 4.1.2. De mannen van Android Police hebben nog een interessant 'nieuwtje' over Android 4.2. Ze hebben de beschikking over een vroege versie van Android 4.2 en zijn voor ons op zoek gegaan naar interessante nieuwe functies. De eerste functie die ze tegenkwamen was een dubbele notificatiebar. Dit klinkt wellicht vreemd, maar met enige uitleg is dit natuurlijk erg logisch. De notificatiebar is de plaats waar alle meldingen verschijnen en geopend kan worden door de bovenste balk ik het scherm naar beneden te trekken. Op zich niets nieuws, maar Google gaat op een innovatieve manier de zogenaamde 'snelle instellingen' (bijvoorbeeld WiFi, GPS, Bluetooth enz..) daarin integreren. In tegenstelling tot de manier waarop de fabrikanten dit doen, als bovenste regel in de notificatiebar, heeft Google een tweede notificatiebar bedacht. Zo sleep je de eerste balk naar beneden om de meldingen te zien en gebruik je de tweede balk om je snelle instellingen te benaderen. Zonder de notificatiebar te druk te maken was dit in principe ook de enige mogelijkheid, de veegbeweging naar de zijkant wordt vanaf Android 4.0 al gebruikt voor het verwijderen van notificaties, dus dat was geen optie. De enige veegbeweging die nog overbleef was dan ook verticaal en Google heeft hier een mooie oplossing voor bedacht. Vooralsnog is er alleen een 'plaatje' beschikbaar als placeholder voor de quicksettings zoals in de video te zien is, maar de dubbele notificatiebar komt eraan!

Video

Beschikbaarheid

Android 4.2 is nog niet officieel aangekondigd, dus over de beschikbaarheid kunnen we nog weinig zeggen. Wel hebben we vele nieuwe Nexustoestellen gezien, die vaak gepaard gaan met een nieuwe Androidversie, maar welke dit is, is nog niet bekend. Voordat er allerlei vragen over updates voor specifieke toestellen komen in de reacties, Android 4.2 is nog niet beschikbaar, dus er is nog niets bekend. Via: Android  Police
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Ruud Caris

Oprichter van Androidworld.nl, gadgetliefhebber , Redbull-drinker en Android-enthousiasteling. Ooit begonnen met de ADP1, nu o.a. Nexus 5, Nexus 7, Nexus en Google Glass.

Reacties

 • Alex

  de tweede notificatie back doet me denken aan miui. die heeft dat ook al een tijdje. alleen een tweede sleep beweging vind ik niet praktisch.. gewoon twee buttons onderaan zetten het notificatiescherm zetten.. 1 notificatie en de tweede toggles. dat werkt prima

  • Dennis

   Vind ik dus ook gewoon naar beneden slepen en dan 2 knoppen, Zo kan je bij de standaard notificaties doen en de andere wifi Enzo.
   Als je dit gaat doen word je notificatie scherm ook kleiner, Nu kan je nog stukje lezen wat er in een bericht staat dan niet meer.

 • Laurens

  Ik kreeg gisteren 4.1.2 op mijn nexus s

   • KoalaBear

    Moet even kijken hoe dit uitpakt. Als bovenste regel werkt nu ook prima.

    Maar alweer wat lastiger als je vanuit daar soms de "Sync" moet aan/uitzetten, dan moet je alweer van rechts naar links swypen.

    Vind het wel een leuke toevoeging en vooruitgang :)

    • Frederik 071

     Op mn One x klik ik na 1 swipe op settings. Meer heb ik niet nodig?

     • JohanC

      Ga je dan naar de settings of verander je meteen een specifieke setting?

      Het gaat er net om dat je razendsnel bepaalde toggles kunt doen, bv sync of flight mode

      Dat zit nu bij mij (Paranoid 2.20 rom) dus als eerste regel in de notificatie scherm, maar dat neemt dus als wat ruimte in beslag, en de notificaties zelf worden of kunnen groter en groter worden, dus je krijgt steeds minder ruimte. Dus op zich een goed idee.

     • Dennis

      Je gaat dan naar settings maar bovenste opties zijn om wifi Enzo toe te passen

    • Sander

     Erg handig! Kan niet wachten op een HTC Nexus toestel. Dan ga ik ook over naar pure Android. Wil bij HTC blijven.

     • Jasper (SGWUser)

      Ben ik de enigste die dit iets te veel van het goede vind?

     • Visbeek

      Ik gebruik hiervoor nu de 4*2 widget van ZdBox. Hierin heb ik de mogelijkheid om zelf in te vullen welke opties ik er bij wil hebben. Ben wel benieuwd hoe Google dit in gaat vullen.. Wat ik tot nu toe wel een beetje vreemd vindt is dat er wel info en foto's van nieuwe Nexus toestellen is uitgelekt, maar nog niks over een nieuwe Android versie..

      • Mark

       Er gaan ook geruchten dat de volgende Nexus nog gewoon met 4.1.2 geleverd gaat worden. Ik heb zo het idee dat 4.2 gewoon nog niet ver genoeg gevorderd is, vandaar ook het geringe aantal berichten over de volgende Android versie.

     • Jos

      Ik heb diverse toggles op mijn homescreen staan. Nog veel handiger.

     • orph

      Hoezo is toggles op homescreen handiger dan in de notificatiebalk. Die balk kan je in iedere app openen zonder dat je heen en weer schakelt tussen app en homescreen.

      Ik vind t een puik idee. Miste ik enorm op mijn GNex versus mijn note.

      • LaTiNo

       Sterker nog, de taskbar kun je openen vanuit je lockscreen, dat is dus een 10x betere keuze dan de knoppenbalk op je homescreen.

       Wat deze oplossing betreft, de MIUI oplossing om te schakelen tussen 2 tabbladen is beter, nu moet je om je 'quick' settings te wijzigen iets extra's doen, daar word die dus minder 'quick' van ;)

     • jurgen

      Ik zie persoonlijk liever het strakke settingsmenu in de taskbar zoals bij CM het geval is. Dat is de voornaamste reden dat ik CM gebruik. Ben nog geen losse app tegen gekomen die het zo mooi strak doet.

      • The void

       Ik gebruik al geruime tijd morequiklypanel werkt perfect.

       • Henk

        op mijn sensation zit zit toch al.Xie de meerwaarde niet.

       • Christophe

        Ik gebruik eveneens al geruime tijd morequiklypanel en ben en zeer tevreden over ...

        • Arjan

         Volgens mij is dit ook die nieuwe Nexus van LG. Kijk maar naar dat speakertje boven in. Bij de Galaxy Nexus zit die meer naar beneden, bij deze helemaal boven aan.