Androidworld
Androidworld
09 november 2011 12:49 uur
In een tussentijdse update heeft Adobe aangegeven flinke veranderingen door te gaan voeren. Dit met als doel zich beter te gaan richten op 'Digitale Media en Digitale Marketing'. Onderdeel hiervan is het niet langer updaten van de Flash-plugin voor mobiele apparaten, maar het in plaats daarvan inzetten op Adobe AIR-applicaties. Deze beslissing heeft mogelijk belangrijke gevolgen voor Android, aangezien Flash-ondersteuning genoemd wordt in reclamecampagnes voor meerdere Android-toestellen.

Statement Adobe

De exacte statement van Adobe luidt (vertaald) als volgt:
Ons toekomstig werk met Flash op mobiele apparaten zal gefocussed zijn op het in staat stellen van Flash-ontwikkelaars om 'native apps' met Adobe AIR uit te rusten voor alle grote appstores. We zullen Flash Player voor mobiele apparaten niet langer aanpassen aan nieuwe browsers, besturingssysteem-versies of toestelconfiguraties. Sommige van onze broncode-gelicenseerden kiezen er mogelijk voor om door te gaan met het ontwikkelen van en het uitgeven van hun eigen implementaties. We zullen de ondersteuning van huidige Android- en Playbook-configuraties voortzetten middels kritieke bugreparaties en beveiligingsupdates.
Overigens wordt het voor fabrikanten die een overeenkomst hebben met Adobe nog wel mogelijk om een aangepaste versie van Flash op hun toestellen te leveren.

Flash en Android

De vraag is hoe belangrijk Flash nu daadwerkelijk was voor Android en hoe groot het gemis zal zijn. Het eerste dat daarbij relevant is, is de toekomst van Flash in zijn geheel. Een aantal jaren geleden is er een update voorgesteld voor de directe 'techniek' achter websites: de HTML5-standaard. Onderdeel van deze standaard is een geïntegreerde ondersteuning voor het afspelen van video's, iets wat Flash in veel gevallen overbodig zou moeten maken. Tot nog toe is de implementatie in browsers van deze nieuwe standaard erg veelzijdig geweest, wat weer geleid heeft tot een hevige discussie rondom het onderwerp. Feit is dat de toekomst van Flash op dit moment alles behalve zeker is. Dan moet er nog gekeken worden naar de prestaties van Flash op mobiele apparaten tot nu toe. Een veel gehoord punt van kritiek is dat Flash 'log' werkt en een zware belasting voor systemen is. Dit is de voornaamste reden waarom Apple afstand genomen heeft van Flash bij het uitbrengen van iOS-versies. Kijken we naar Android, dan zien we daar ook wel iets van terug. Flash is een grote applicatie (meer dan 10MB) en zeker op oudere telefoons werkt het niet vloeiend. Daar moet wel bij verteld worden dat echte alternatieven zoals HTML5 op mobiele apparaten nog niet van de grond gekomen zijn. Hetzelfde geldt overigens voor het door Adobe genoemde Adobe AIR.

Gevolgen

De exacte gevolgen van de beslissing van Adobe lijken dan ook moeilijk te voorspellen. Enerzijds is Flash momenteel geen rotsvast systeem, anderzijds zijn er niet echt (veel gebruikte) alternatieven. Wanneer straks ook Android volledig over moet op HTML5, is het afwachten hoe dit uitpakt in vergelijking met iOS, dat in principe al langere tijd inzet op deze ontwikkeling. Aan de andere kant gebruiken beide besturingssystemen de WebKit-engine om pagina's (en dus ook HTML5) weer te geven. Zeker is wel dat fabrikanten van Android-toestellen op zoek zullen moeten gaan naar andere speerpunten om telefoons en tablets mee te verkopen. Gelukkig heeft Android genoeg features te bieden en betekent deze beslissing van Adobe alles behalve het begin van het einde. Bron: The Verge
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Paul

Reacties

 • Django

  Of er nou updates komen of niet.
  Ik vind die app nu ook al goed

  • patrick

   pff flash... ik heb een x10 en wou zo graag dat die 2.3.3 update uitkwam zodat ik ook eindelijk flash kon draaien. nou... moest al m'n best doen om een website te vinden met flash waar je ook nog iets aan hebt.

   ik mis het niet.

  • Patrick

   flash is idd overrated! een leuk verkoopargument maar echt praktisch is het niet op een telefoon....

   • MartijnGP

    Ik vind het toch anders wat handig dat gewoon elke site werkt, zonder geneuzel. Wil ik bijvoorbeeld een filmpje kijken op, ik noem maar wat, dumpert.nl, dan kan dat gewoon.

  • gjb29

   Ik vind het ook n niet zo bijzonder en op de meeste sites gaat het er langzamer van. Ben benieuwd hoe AIR zich ontwikkeld.

   • APG

    Ik heb een keer een app uitgeprobeerd, en je had als voorwaarde adobe air nodig. Echt te sloom voor woorden!
    Ik zit niet te wachten op apps waarbij je adobe air moet gaan installeren?

    • soimon

     Niet voor alle AIR apps moet je Adobe AIR installeren; de mogelijkheid is er voor developers om de AIR runtime in hun applicatie in te pakken. Zo werkt het op iOS apparaten al een tijdje, en de best verkochte app voor de iPad is op het moment volgens mij een AIR app.
     Daarnaast zegt snelheid per definitie niks over Adobe AIR; ik had laatst een native app, te sloom voor woorden! Weg mat native apps!

   • Albert

    ik snap het even niet geheel. Als ik het goed lees over AIR dan kan AIR ook flash afspelen. Is dit correct?
    Als je dus Adobe Air hebt, heb je dan niet meer Adobe flash nodig? Adobe air is verkrijgbaar voor android. Sommige websites hebben flash nodig, werken deze dan ook nog in AIR?

    • Wimsel

     Adobe Flash plugin is om flash content op websites te draaien / online. Adobe AIR is een runtime om apps die in flash gebouwd zijn te draaien / offline. Dit zijn 2 afzonderlijke dingen.

   • Marvin

    AIR... asjeblief nie! De paar apps die ik gezien heb die AIR gebruiken zijn waanzinnig slecht - door het gebruik van AIR. Daarbij is de AIR library nog eens zo groot als Flash, dat schiet niet op.

   • Marcell

    beter sloom dan helemaal niet, toch?

    • MartijnGP

     Zat eraan te komen, maar toch vind ik het jammer al is het maar omdat Adobe toegeeft aan Apple. Vic Gundotra vatte het mooi samen: "On the internet, it turns out, people use Flash!". Geen reden om het neit te ondersteunen dus. Natuurlijk zal ook Android naar HTML5 gaan, maar ik had graag nog een jaartje Flash ondersteuning gezien.

     Nou is er met de laatste Flash player niks mis, dus we kunnen nog wel een tijd vooruit natuurlijk.

     • Addy Klos

      Het enige dat er wel aan mis was, dat ding 17MB aan ruimte in nam!!! dat was voor mijn krap bemeten HTC Desire echt too much, dus helaas heb ik daarmee afscheid genomen van de Flash Player.

    • Addy Klos

     Onzin natuurlijk dat Flash op zichzelf belangrijk zou zijn voor Android. Als Flash belangrijk voor de webwereld is, dan is Flash ook belangrijk voor Android. Het zijn de webdevelopers die bepalen of ziji Flash blijven gebruiken.

     AIR lijkt misschien een opvolger, maar dat is meer bedoeld om stand-alone applicaties mee te maken. Misschien dat Adobe op die manier zich als onderdeel van het app-platform wil "opdringen"...?

     Feit blijft dat Apple er niet mee akkoord gaat dat een runtime systeem, zoals AIR, op IOS geinstalleerd wordt, dus daar kan Adobe niet terecht... ik weet eigenlijk niet hoe Windows Phone 7 hier in zit, iets soepeler mag ik hopen, iemand?

     • soimon

      Er zijn naar mijn idee een hoop misverstanden over Flash en met name Flash VS HTML5. Flash is de afgelopen tijd sterk veranderd en veel krachtiger geworden. Flash heeft vaak de reputatie sloom te zijn: dat komt omdat veel Flash developers inefficiënt programmeren. Als je op de juiste manier programmeert is er geen reden waarom Flash sloom zou zijn.
      Als developer volledig bekwaam in zowel Flash als HTML5 heb ik een heel simpel oordeel over die hele strijd: sommige dingen wil je absoluut met Flash doen, en sommige dingen kun je beter in HTML doen. Het zijn twee talen die ieder goed zijn voor gebruik in ander soort projecten.

      • jan van Eijk

       Wie vertelt mij nu wat het alternatief is voor flash en waar ik dat kan vinden?

       • jan van Eijk

        Er wordt een hoop geschreven dat het niet meer kan.............. Daar heeft niemand wat aan. Men wil gewoon weten wat is het alternatief, dan kunnen we verder met android smartphones.