Androidworld
Androidworld
14 september 2012 15:11 uur
Het bedrijf Duo-Security heeft een applicatie uitgebracht waarmee ze een Androidtoestel kunnen scannen. De applicatie kijkt of er malware aanwezig is en of het Androidtoestel wel goed beschermd is tegen aanvallen van buiten af. Het blijkt dat 50% van de 20.000 gecheckte toestellen niet up-to-date is als het gaat om de juiste bescherming tegen virussen en malware.

X-Ray

De X-Ray applicatie is te downloaden vanaf deze website . Na installatie zal deze applicatie je toestel scannen op verschillende gevaren, na afloop krijg je een lijst met de eventueel gevonden gevaren.

Deze uitslag zou vooral te wijten zijn aan de lange tijd die er tussen de update van Google en de update van de provider/merk zit. Het bekende lange wachten op een update naar een hogere Androidversie is niet alleen vervelend maar dus ook nog eens gevaarlijk.

Dat 50% van de toestellen kwetsbaar zijn is niet zo gek als je kijkt naar de verdeling van de Androidversies over alle toestellen ter wereld.

Uit het bovenstaande staatje blijkt dat 57% van alle toestellen nog op Gingerbread draait dat als versie op zich voldoet maar waarschijnlijk door het uitblijven van updates niet goed beschermd is, of in ieder geval op die manier bestempeld wordt.

Cijfers

De definitieve cijfers zullen aanstaande week op een congres bekend worden gemaakt. Volgens de opstellers van het rapport zijn de resulaten nog aan de conservatieve kant. Aan de andere kant wil ik graag opmerken dat 20.000 toestellen geen representatief aantal is als er al bijna 55.000 toestellen per uur geactiveerd worden in de wereld. Wij zijn benieuwd hoe het 'volledige' rapport eruit komt te zien, want er zijn kanttekeningen te plaatsen bij de resultaten zoals ze nu gepubliceerd zijn. Daarnaast is het natuurlijk een interessante manier om je eigen applicatie te promoten... Bron: TNW    
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Dim Vleugel

Co-Founder Androidworld.nl, ondernemer, eerste telefoon was een Panasonic op het ATF netwerk, Android vanaf de eerste minuut. Ondernemer, creatief en sociaal over-actief op twitter, Google+ en Facebook. Galaxy Nexus, Transformer, Nexus 7, Nexus 4

Reacties

 • @Chrisjuh_

  Zoals omschreven in dit artikel is mijn nog steeds op dat ouderwetse #GB draaiende op mijn #LG P990 vulnerable! Te wijten dus aan nog steeds geen update naar een actueler Android versie #ICS! Ik was al beetje pissig maar mijn hekel, nee haat aan #LG wordt echt met de dag steeds meer en meer! Hun nieuwere vlaggeschepen mogen ze van mij ergens steken waar het heel donker is! Zo teleurstellend dat #LG!

  • Cimmim

   Waarom moet toch iedereen tegenwoordig hashtags voor de meest onzinnige dingen zetten ? Ik heb het idee dat mensen denken dat het bericht dan op miraculeuze wijze op twitter verschijnt ?? Omnogmaartezwijgenoverallesaanelkaarschrijven....OT: ben benieuwd wat er eigenlijk precies getest word. Besmettingen blijven toch vaak een gebruikers fout.

  • Huh?

   chrisjuh, helemaal mee eens, maar bij mij geldt het voor samsung. Ik heb vorig jaar persee een model uitgekozen wat nog niet zo lang op de markt is (en niet groter dan 4", daar boven is voor mij geen optie) dus ik kwam bij de galaxy s plus uit. Maar samsung is allang al weer vergeten dat ze dat model ooit hebben uitgebracht dus opdates komen er niet meer. Daarentegen komt samsung voorlopig niet meer mijn huis in. Ik heb onlangs een nieuwe camera gekocht en dat is dus geen samsung geworden, en volgend jaar wordt mijn nieuwe telefoon ook zeker geen samsung. Dat zal vast geen indruk maken in zuid korea maar voor mij is het een verademing. Overigens is het niet alleen het uitblijven van updates waarom ik geen samsung meer wil. Ook de kwaliteit van hun software is ver beneden de maat en de antwoorden van hun helpdesk zouden nog lachwekkend kunnen zijn ware het niet dat ze om te huilen zo slecht zijn.

  • Soner
   het #is #gewoon #super #hip
  • @Chrisjuh_

   Sorry voor de #hashtags. Is een automatisme als je twittert. Afleren om het ergens anders ook te doen. Aan de andere kant, waar stoort iedereen zich aan? Vindt de vele schrijfvouten irritanter hoor! Of onsamenhangende antwoorden...

  • Ficino

   Vindt zonder t is inderdaad een stuk minder irritant...

  • august

   Er staat niet wie dat vindt... ;)

 • Ryan

  Mijn telefoon is helemaal veilig zegt ie! (Nexus S, 4.1.1 JB stock)

 • Jarmo

  Mijn Archos 101 G9 is veilig met 4.0, mijn LG GT540 met 2.1 is wel kwetsbaar.

  • rolf

   Grappig, de app die alles meet of het veilig is, moet je wel een veiligheid uitzetten, namelijk software installeren die niet via Google Play wordt gescreend....

  • Jos

   Malware krijg je vooral als je software van onbekende bronnen binnen haalt. Waar kan ik die scanner ook al weer downloaden? ;-/

  • Alwin

   Ja hoor het was te verwachten de lg p990 is niet veilig en ligt aan het software van lg kunnen ze dan helemaal niks

  • Dennis

   Mijn HTC One X is veilig

   • john

    Beetje vreemd dat deze app niet te downloaden is via Google play... zou het soms malware bevatten? Nou ik vertrouw erop dat mijn Nexus met Lookout mobile Security een veilige combinatie vormt, deze app laat ik voorbij gaan.

    • Arnold

     Dat komt omdat de app gebruik maakt van de exploits om te kijken of ze werken voor jouw toestel. Google play zal dit dus inderdaad als malware zien maar is in feite een false positive.

   • Androiddevil

    Mijn telefoon blijkt wel een kwetsbaarheid te hebben. een redelijk nieuw toestel.
    ik heb een Samsung Galaxy S Advance android 2.3.6. Samsung is veel te traag met updaten. ik heb al vaak geklaagd bij Samsung Nederland maar die weten helemaal niets en kunnen of willen niets er tegen doen.

    • Huh?

     De helpdesk van samsung is gewoon compleet incompetent. Als ik vraag of Kies voor OSX nu eindelijk eens geupdate is zodat mijn sgs+ ook wordt ondersteund adviseren ze mij altijd om de windows versie te installeren.

     Maar klagen bij samsung over updates doe ik ook veel. Individueel klagen helpt voor geen meter. Het zou beter zijn als androidfansites niet al het samsung nieuws als hosanna verhaal neer zet, maar ook eens kritisch zou zijn en het wordt pas echt beter als iedereen samsung zou boycotten totdat ze hun update beleid verbeteren. Dat zou een zegen voor android zijn, want samsung is de grootste oorzaak van de versnippering van android. Als de grote meerderheid op android 4.0 of 4.1 zit kunnen app developers eindelijk massaal gebruik gaan maken van nieuwe features in android en zien we opeens veel meer vooruitgang en voor iedereen nog bruikbaardere mobieltjes. Helaas heeft de gemiddelde android/samsung fanboy oogkleppen op en is allergisch voor negatief nieuws.

    • Androiddevil

     Dan hoor ik niet bij de gemiddelde Android /samsung fans. ik vind dat Samsung Sneller moet updaten en dat ze die touchwiz skin weg moeten laten. Het voegt niets toe. voor de rest zijn de telefoons prima.

    • Steve

     @Androiddevil Een Galaxy Nexus dus :-P.

    • Ezra

     Ik hou van SII, maar draaide na een maand al costum roms.
     Ondersteuning van Samsung inzake het updaten haar roms is helaas traag...

    • stijn

     Mijn sgs2 al de 1ste dag :p

   • Jeroen

    Mijn Samsung Galaxy S Plus draaiende op Gingerbread Shad0w-Rom Demonslayer versie 2.1B is veilig zegt de applicatie.
    Prima resultaat..

    • Imark

     en in hoe verre is deze software te vertrouwen, wat is de reden dat de software via de site wordt aangeboden in plaats van via de market, volgens mij waren dat juist de eerste plekken waar je malware aantreft... in ieder geval vertrouw ik dit maar niks...

    • Koetje boe

     Mijn galaxy s3 met custom rom is veilig. Installeer alles wat los en vast zit, maar kijk altijd naar de permissies

    • Jurgen

     Mijn Galaxy Nexus met de laatste versie van CM9 is schijnbaar vatbaar voor de mempodroid de exploit.
     Dit weekend toch maar eens gaan updaten naar de M build van Cm10.
     Het enige wat me tot nu toe heeft tegen gehouden is dat LBE privacy guard niet werkt op JB.

     • SFR

      @Jurgen: LBE Security Manager v4.1.2175 werkt prima op mijn Galaxy Nexus 4.1.1

      Dit programma biedt idd héél veel bescherming: Anti-Virus, Spam Blocker...Vooral de privacy en security features zijn geweldig!

    • RoelErick

     Volgens het artikel in TNW komen ze pas volgende week met uitleg welke statistische methoden ze gebruiken. Tot dan kan ik het niet echt beoordelen' maar het lijkt erop dat ze naar de android versie (en daarvoor bekende exploits) kijken, dus onvolledig. En idd is de steekproef veel te klein om enige zinnige uitspraak te kunnen doen.

     "There are lies, damn lies, and statistics." --Mark Twain

     • pintoil

      Alweer, wc eend adviseerd wc eend. zoals altíjd doen die beveiligings apps helemaal niets, behalve je hele persoongegevens naar servers laden.

      • Ed

       Wat ik nou zo suf vind is dat iedere gup nou in dit forum zegt " mijn toestel is veilig " zonder enige waardevolle informatie ....
       Nou fijn voor jullie .denken jullie nou dat je vrienden hebt of zo ,ik zal vanavond in de kroeg vertellen dat Freek ,sjors ,klaartje uit appingedam een veilige toestel hebben en flippie uit utrecht niet ....stelletje sufferds ...als je iets vertel laat het dan iets nuttigs wezen ........

      • Androiddevil

       Uit voorzorg heb ik wel een Anti malware app op m'n telefoon en tablet staan.

       • Iss@m

        Na X - Ray scaan krijg ik: Levitator. your device is vulnerable. Wat betekent Levitator?

        • Androiddevil

         Dat is een naam van een exploit/kwetsbaarheid in Android.

         • Iss@m

          Wat moet ik doen?. om te verwijderen of corregieren of zo iets.
          Is mijn toestel in gevaar?. Ik heb LG Optimus P920 3D. En nog Gingerbread versie.

         • Androiddevil

          @Iss@m
          Er is geen rede voor paniek Je Telefoon is niet direct in gevaar maar loopt wel risico.

          Er zijn een aantal dingen die je kan doen.

          1 haal de laatst vrijgegeven firmware update binnen.
          2 hier is een link met handige tips voor het veilig downloaden van Apps
          http://www.android-magazine.nl/tips/sneltip-veilig-apps-downloaden/3496/
          3 Als extraatje kan je een Anti malware app installeren.
          ik zelf gebruik F-secure en Kaspersky. (niet beide op 1 apparaat)

          En google heeft altijd nog de bouncer een app die ingrijpt als die iets verdachts ontdekt bij bepaalde apps.

        • Androiddevil

         @Iss@m
         Als je overweegt om een nieuwe telefoon te kopen, dan raad ik je aan om een Galaxy Nexus aan te schaffen. Deze telefoon word geupdate door Google en draait nu al op 4.1 Jelly Bean. dat is de nieuwste versie van Android.

         • Iss@m

          Ik ga nooit een LG telefoon kopen. Ik heb Optimus P920 voor 3D optie gekocht. In juni 2011 bij Media Markt ( 599 euro)gekocht. garantie loopt tot juni 2013.
          Ik gebruik Ikarus mobile security, en ik krijg altijd na scan Your system is protected.

         • Iss@m

          Mijn vriend heeft een Galaxy Nexus gekocht vanuit Dubi in juli met jelly Bean in het doosje. Een mooi en elegant toestel. Ik ben benieuwd.

        • Vincent

         S3 is veilig zegt ie maar hoe betrouwbaar is de test

         • Androiddevil

          @vincent
          hier is de site van de ontwikkelaar.
          http://www.duosecurity.com/

          En hier is de anti malware test. (Daar staat Duo-Security niet op)
          http://www.av-test.org/fileadmin/pdf/avtest_2012-02_android_anti-malware_report_english.pdf

         • Androiddevil

          @Iss@m
          voor jou telefoon komt of is Android 4.0 wel uit.

          • Iss@m

           Nog niet bekend, ik wacht op de officiele versie. Maar LG tot nu toe reageert niet.
           Mijn telefoon is gek geworden( crasht). Ik gebruik 2 soorten van Antivirus: Ikarus 2103+ Avast. Het scherm gaat niet omhoog schuiven, en hij belt van zelf, doet gekke dingen alles loopt van zelf, standaard canvas kan niet instellen. 10 dagengeleden heb ik gerest.

          • Androiddevil

           Iss@m
           Als ik jou was zou ik 1 anti Malware app verwijderen. 1 is genoeg op je telefoon. En als dat niet werkt zou ik effe een factory reset uitvoeren. maar dan ben je wel alles wat op je telefoon zelf staat kwijt.

         • Iss@m

          Ik zal een factory reset doen+ een anti malware is genoeg.
          Hartelijk bedankt voor u help!.

          • HiDiHo

           niet in de market, verdacht!