Androidworld
Androidworld
11 september 2013 10:48 uur
In Nederland zijn er de laatste jaren verschillende diensten bijgekomen waarbij je films series kunt streamen. Je kunt dan op je televisie, computer, smartphone of tablet een film aanschaffen die je dan direct, zonder deze eerst te downloaden, kunt bekijken. Een Spotify-achtige dienst, waarbij je één vast bedrag betaalt en dan onbeperkt kunt streamen, was er in Nederland nog niet.

Netflix

De Amerikaanse dienst Netflix begon met een interessant verdienmodel: mensen konden een abonnement afsluiten en konden dan een aantal films huren, die ze thuisgestuurd kregen. De DVD's mocht je dan zo lang houden als je wilde en wanneer je de DVD's terugstuurde kon je weer nieuwe films huren. Inmiddels doet Netflix ook al jaren aan online film- en serieverhuur. Films kunnen onder andere bekeken worden op de computer, PS3, Xbox en op mobiele apparaten. In de Verenigde Staten is Netflix zo populair dat het bedrijf daar zelf series produceert en uitbrengt. 

We wachten in Nederland al een tijdje op Netflix en de komst naar Nederland wordt dan ook door veel mensen gezien als de eerste stap in de richting van een fatsoenlijk alternatief voor het downloaden van series en zelfs het afsluiten van een tv-abonnement. Het aanbod zal dan nog wel flink toe moeten nemen, maar dat zal volgens Netflix zeker gebeuren de komende tijd. In de Nederlandse selectie zijn veel (recente) Nederlandse films opgenomen. Daarnaast zijn ook veel registraties van cabaretuitvoeringen te zien. Nederlandse series ben ik nog niet tegengekomen, maar volgens een interview dat RTL met Nederlandse Netflix-medewerker Joris Evers had, zullen deze worden toegevoegd aan de selectie. Overige series zijn voor een groot gedeelte Nederlands ondertiteld en kinderseries en -films zijn Nederlands nagesynchroniseerd. 

Netflix voor Android

Andere diensten

Momenteel zijn er in Nederland al verschillende alternatieven beschikbaar, zoals Pathé Thuis en MovieMaxOnline. Beide hebben echter geen Androidapp beschikbaar, maar een applicatie voor Pathé Thuis lijkt er wel aan te komen. Een andere grote speler in Nederland die de rechten heeft voor veel series is RTL. Dit bedrijf heeft deze zomer de online tak van Videoland overgenomen om een Netflix-achtige dienst aan te bieden. Het bedrijf wilde het eerste bedrijf zijn in Nederland dat een vaste prijs zou vragen voor het onbeperkt streamen van films en series. 

Het aanbod in Nederland is dus nog vrij beperkt, maar ook in de Verenigde Staten is het aanbod van series niet volledig: tv-zenders willen graag hun eigen streamingdiensten promoten. Daarnaast is in de Verenigde Staten nog een ander alternatief: Hulu. Vaak worden series óf door de één, óf door de ander aangeboden. Om een compleet aanbod te krijgen, is het dan vaak noodzakelijk om meerdere abonnementen af te sluiten. Een goed voorbeeld hiervan is dat de tv-zender HBO zijn eigen series, waaronder het populaire Game of Thrones, alleen via zijn eigen streamingdienst HBO Go aanbiedt. Het lijkt er op dat we in Nederland een vergelijkbare situatie gaan krijgen, waar spelers als RTL en Netflix gaan concurreren op het gebied van content.

Netflix voor Android  

Beschikbaarheid

Netflix is vanaf nu verkrijgbaar. De applicatie kun je installeren door op de onderstaande knop te drukken. Wanneer je een account aanmaakt, kun je Netflix een maand gratis proberen. Daar moet je wel je creditcardgegevens voor opgeven of via iDeal 1 cent naar Netflix overmaken. Je geeft daarmee Netflix toestemming om maandelijks €7,99 te incasseren als de proefperiode afgelopen is. Op deze pagina kun je je aanmelden. 

Get it on Google Play

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Ton Verdel

  Hoe zit dan opzeggen?

 • Patrick

  De NL versie is heel beperkt tov de USA versie. Dw USA versie kost me 6,09 per maand

  • Dunkin' Donut

   Ja, hier moet je belasting betalen. Precies het verschil.

  • Atheistus

   Met 21% BTW zou je dan op € 7.37. In de VS betaal je ook belasting trouwens, alleen iets minder.
   Het echte argument is natuurlijk dat er hier veel minder gebruikers zijn. En dat zullen er m.i. ook niet veel worden, want je zit voor tamelijk veel geld te kijken naar oude meuk. Niet alleen series die je al twee jaar kunt downloaden, maar ook geen enkele nieuwe film.
   Het is niet voor niets dat je het aanbod niet op de website kunt vinden. Het is gewoon te treurig voor woorden.

 • Arnold

  Ik lees overal 1 cent overmaken met iDeal of credit card. Maar ik heb slechts een rekening nummer hoeven opgeven voor automatische incasso.

  Desalnietemin is het aanbod redelijk karig. Als dit voor het einde van mijn gratis maand niet verandert, zeg ik mijn abonnement op.

 • Ray120

  Ik hou het voorlopig nog wel even bij XBMC!
  Het aanbod van Netflix is erg mager.

 • RBN

  Als Google niet snel Play Movies beschikbaar maakt in Nederland missen ze de boot. Dan heeft iedereen al Netflix en zal het animo voor Play Movies minder zijn.

 • luuk aalders

  Heb het aanbod eens bekeken en mijn voorlopig oordeel is : Netnietflix of Netflut. Vooral de films zijn allemaal gedateerd. Ik wacht nog wel een paar maanden, kijken of het aanbod verbeterd. Voorlopig hou ik mijn payserver abo nog maar even aan!

  • Dunkin' Donut

   Probeer het eerst nou maar eens een maand uit, toch gratis, voordat je je popi woordgrappen erop loslaat.

  • Arnold

   @Dunkin' Donut

   Luuk heeft wel gelijk.. Wil ik kunnen blijven kijken wat ik nu kijk, zal ik er helaas met netflix niet komen. Er zitten uiteraard wel een aantal leuke klassiekers als Pulp fiction bij, maar alleen daarmee haal je mij niet over de streep.

  • Dunkin' Donut

   @Arnold

   Het is mijn ervaring dat Netflix meer biedt dan het op het eerste gezicht lijkt, omdat Netflix je smaak eerst moet leren kennen.

   Dus gebruik het nou maar eens voor een maandje en kom dan met een wat gefundeerdere uitspraak.

 • MP

  1 hele serie die ik kijk staat er bij.
  Wat ik ook vervelend vind is dat ik alleen Nederlandse ondertiteling kan kiezen. Dan moet je dus blijkbaar wachten tot die er is. Ik kijk liever met Engelse ondertiteling dan helemaal zonder.
  Het is ook nog effe afwachten hoe snel de afleveringen online staan, ik heb geen zin om te moeten wachten..

  Maargoed, wie weet hoe het over een paar maanden is, misschien wordt het aanbod wel veel beter.

 • Mozquito

  Ja, iedereen heeft zijn eigen wensen ;-). Ik ben zelf doof en vind het juist prettig als er bij elk programma ondertiteling beschikbaar is.

  • vallinny

   Eindelijk op NLse bodem. Vanmorgen geactiveerd en die 0.01 cent betaald. Aanbod is misschien nog wat magertjes maar ik heb vertrouwen dat het binnenkort veel meer bij komt. Ik heb het nu op me Xbox360. Het is dan geen Full HD maar wel 1080i beeld bij de meeste films en de series zijn 720p. Maar voor die ?7.99 p/m straks is het mij het waard dus iedereen die het neemt veel kijkplezier ;).

  • Franklin

   Ik kijk zelf al 2 jaar via de Amerikaanse variant en daar is het aanbod inderdaad interessanter. Ik ben nu bijvoorbeeld Breaking Bad seizoen 5 aan het kijken. Die is via de Nederlandse variant nog niet te zien. Wellicht omdat dat in Nederland nog uitgezonden moet worden.

   • Dennis

    Via de amerikaanse manier is alleen omslachtiger je moet een proxy gaan nemen en die instellen, ik wil het dan via me tv gewoon kijken op de app moet ik daar die proxy weer op gaan instellen als ik het wil gebruiken.

   • Dennis

    Aangezien je niet constant die proxy wil gebruiken moet je steeds wisselen.

   • Dennis

    Of hoef ik die proxy dan alleen te stellen in me tv dat zou me niet uitmaken, ik gebruik me tv alleen voor films of gamen al die apps enzo die erop zitten gebruik ik niet.
    Jammer dat je hier je berichten niet kan wijzigen kan soms wel handig zijn.

  • pintoil

   Ik zit niet te wachten op Dutch movies, Omdat nederlandse actrices en acteurs zijn net zo expressief ..Als een witte kale muur zonder enige structuur.

  • aartvv

   Mooie app niet de allernieuwste content maar voor mij nieuw genoeg.Pathe thuis heeft trouwens wel een android app.

   • Zit er aan te denken om dit te activeren. Waar ik nieuwsgierig ben is of het mogelijk is om met je abbo buiten je huis er mee kan bekijken zoals bv onderweg of via wifi tijdens de vakantie.

   • bicboz

    Beetje jammer dat Samsung niet op al zijn smart tv's de neflix app beschikbaar maakt. Terwijl Samsung de serie 6 tv's in de US wel ondersteunen.

    • Roy S.

     Werkt het in Nederland ook met de chromecast?

    • Mendaah

     @ Bicboz: Netflix app voor Samsung smart tv's rolt nu net uit :)

    • Rl010

     Waardeloze zooi dat netflix. Gisteren ff aangemeld, maar wat een mager aanbod zeg. Meeste is nog oude meuk ook. Ik zeg het weer op en blijf lekker downloaden

    • pik

     Wat een slecht aanbod zeg... Weg ermee..

     • Jan

      Aanbod idd redelijk beperkt, maar dat wordt uitgebreid. Leuk is dat je met 1 abbo meerdere gebruikers kunt instellen en tegelijkertijd kunt kijken. Onderweg ook beschikbaar. Ideaal icm robin mobile, onbeperkt films kijken in de file:-) Lijkt me een mooie opvulling van iets wat nog niet aangeboden werd in Nederland.

      • mark schuring

       Ik denk dat de meeste reacties niet heel doordacht zijn. Dit is gewoon een voortzetting van de revolutie die online streaming is. Als je denkt dat je over een paar jaar nog download, ben je een beetje zielig. XMBC is qua aanbod alleen goed in nieuwe inhoud en loopt veel te vaak vast. Het aanbod van Netflix (wat nog in de kinderschoenen staat) wordt beter en met meer concurrentie zal het aanbod toenemen en downloaden zeker gaan afnemen, dus ook de aanbod van te downloaden bestanden. Kijk naar wat Spotify en Deezer met het downloaden van muziek doet; daar gaat het met films en series naar toe.

       Meeste reacties die ik hier lees, zijn net als de vele 1-sterren-commentaren op android-apps in de play-store: "Als je iets mist in een applicatie of dienst, is het helemaal." Weinig opbouwend, kinderlijk en nutteloos.

       • mark schuring

        "Als je iets mist in een applicatie of dienst, is het helemaal niks."

       • Rl010

        Als jij netflix beter vind dan zelf het laatste nieuwe downloaden in plaats van die oude beperkte zooi, dan ben je best een beetje zielig

        Het is eerst bios- on demand / videotheek - bluray - film1 - tv en dan komt pas netflix.

        Waarom denk je dat het zo goedkoop is? Omdat ze geen nieuwe zooi aanbieden.

       • Rl010

        Muziek downloaden is helemaal niet afgenomen. Spotify en dergelijke is ook beperkt met zijn aanbod.

        Mijn muziek is er amper op te vinden

       • Fx

        Je vergeet een ding. Nieuwe muziek is meteen overal beschikbaar, zoals spotify. Nieuwe films komen eerst maand in de bios, dan verspreidt per land Op blu-ray en dan pas op Netflix. Ook komt er extra tijd overheen omdat er Nederlandse ondertiteling bij moet. Muziek is veel universeler.
        Downloaden blijft bestaan als films eerder op het net te vinden zijn dan op een streamingsdienst als Netflix.

       • Fx

        Rl010 was me net voor met zijn reactie. Qua films hebben we hetzelfde punt. Ik ben het er niet mee eens als je zegt dat aanbod van muziek niet voldoende is. Voor 59 procent van abonnees lijkt het me voldoende.

       • RL010

        Ik kan amper oldschool (house) op vinden. Als er oude house op staat dan is het die commerci?le top 40 zooi. Er zijn honderdduizenden oldschool platen (vynil) en er staan er hooguit 50 op

      • Ikke

       Ik heb het (nog) niet, maar vind het wel een interessante ontwikkeling.
       Ik vraag me alleen af, iedereen klaagt over het beperkte aanbod, zou Netflix niet gewoon het Amerikaanse aanbod ook hier kunnen aanbieden? En dat degenen die echt graag series met (Nederlandse) ondertiteling willen/moeten kijken dan een wat beperkter/vertraagder aanbod hebben?
       Als dat zou komen, dan denk ik dat Netflix sneller kan groeien, want dan zouden ook veel mensen die nu downloaden eerder over de streep getrokken worden.

      • Luuk

       Netflix of Netníetflix, of zelfs nepflix? Zeer mager aanbod van vooral gedateerde meuk die zelfs in de videotheek geen aftrek meer vind. Verder alleen te ontvangen op de allernieuwste tv's. Heb je een tv van pak hem beet twee jaar oud, incl. internetaansluiting? Vergeet het maar! Gaan mooi niet werken. Dus voorlopig voor mij geen Nepflix, ik hou voorlopig mijn payserver abo nog maar een jaartje aan!

       • bicboz

        ik wacht ook nog op de netfix app op mijn samsung ue40d6500 is niet echt oud!

       • Lars

        Helaas nog niet beschikbaar in België want zou het zelf wel eens willen testen. Voorlopig gebruik ik ook XBMC en vooraleer Netflix of iets dergelijks dit kan vervangen, zal het toch met meer moeten komen. Ik lees dat er geen DTS of Dolby beschikbaar is, dus iedereen met een ietwat deftige geluidsinstallatie valt al uit de boot. Verder is het aanbod volgens velen gedateerd. Volgens Netflix beginnen ze klein en breiden ze daarna uit, lijkt me eerlijk gezegd niet de beste strategie als je snel klanten wilt verwerven. De meesten zullen al snel afhaken als ik overal de reviews lees.

        • fan

         zou meer intresse zijn, Per Maand te betalen zonder verdere verplichtingen
         Zou je nu gratis uit proberen en door in of andere Reden, je niet kunnen afmelden,
         Hang je vast aan een abbonement,
         dat zal de reden ook wel zijn dat je op tijd moet afmelden
         wil netflix niet in een kwaad-dag-licht plaatsen,
         gewoon per maand betalen en zonder verdere verplichtingen
         dat zou meer correct zijn in Deze Tijden