Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Nokia 8

 • LG G7

 • LG Q6

 • Samsung Galaxy S8+ Dual Sim

 • Samsung Galaxy S8 Dual Sim

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

BlueStacks: Androidapps en -games op PC of laptop

· 24 mei 2015

In een ver verleden hebben we weleens geschreven over BlueStacks, waarmee je Androidapps kunt draaien op een computer. Maar hoe werkt dat heden ten dage, is het lastig om te installeren en wat kun je er nou precies mee? Dat alles en meer lees je in dit artikel.

BlueStacks

In 2012 schreef onze Dim al over BlueStacks en toenmalige beta-app, waarmee je Androidapps op je PC kon laten werken en zo bijvoorbeeld spelletjes kon spelen die je anders alleen op je smartphone of tablet kon draaien. Al met al vond Dim het een mooie manier om met apps voor Android te werken op een computer en raadde hij aan om er zeker eens naar te kijken. Nu in 2015 is BlueStacks steeds verder ontwikkeld, een stuk stabieler geworden en zeker weer eens een artikel waard.

Installatie

Het begint allemaal met het downloaden van de software via de stukken professioneler uitziende website, waarna je het installatiebestand even moet installeren op de computer of laptop. Tijdens deze installatieprocedure kun je onder andere aangeven op welke locatie en harde schijf je de software wilt installeren en ook moet je aangeven of je wel of geen toegang tot de appstore wilt of dat applicaties kunnen 'communiceren', oftewel data kunnen oversturen, zodat elke app op elke device de juiste informatie toont.

Daarna wordt er wat data gedownload en nadat dit klaar is kun je gebruikmaken van de diensten van BlueStacks op een computer. De interface ziet er uit als een donkere boekenkast (met wat fantasie) waarbij je linksboven een zoekbutton hebt om titels op te zoeken die je wilt downloaden en wilt kunnen spelen of gebruiken. Linksonder vind je de drie knoppen van Android, waarmee je een stapje terug kunt gaan, de recente apps en games kunt openen of naar het homescreen kunt klikken. Rechtsonder zijn er knoppen te vinden om het scherm te maximaliseren, content te kunnen delen of om instellingen te doen aan onder andere het toetsenbord om BlueStacks beter te kunnen besturen. Als je rechtsboven op 'all apps' klikt zie je daar bijvoorbeeld ook de BlueStacks-instellingen, waarin je van alles kunt regelen wat je gewend bent van je Androidsmartphone of -tablet.

BlueStacks
Enkele apps zoals Facebook, Twitter en een Browser zijn al geïnstalleerd, maar zelf zul je dus moeten zoeken naar die titels die jij wilt kunnen gebruiken op een computer of laptop. Ook vind je verschillende categorieën zoals top-apps, messenger-apps, arcade-games, sport-games of de kindersectie waarin al allerlei titels opgenomen zijn die werken met BlueStacks. Als je een app of game naar keuze hebt gevonden is het een kwestie van aanklikken, waarna er éénmalig gevraagd wordt een Gmail-account toe te voegen, waardoor je computer als Andoiddevice wordt aangemerkt en je dus de apps of games kunt installeren.

Software

Daarna is het een kwestie van downloaden en installeren wat je maar wilt en genieten van een (veel) groter scherm bij het gebruiken van de app of game. Er is ook een BlueStacks Cloud Connect-app beschikbaar voor Android, die je dus op je smartphone of tablet kunt installeren. Als je daarna in de applicatie dezelfde pincode ingeeft als in de BlueStacks-app op de computer kun je applicaties en games synchroniseren. De mobiele applicatie heb ik eerlijk gezegd drie seconden bekeken, maar was niet aan mij besteed. Het uiterlijk ervan voelt ouderwets aan en de hele applicatie mag wel eens worden voorzien van een update. Daarnaast had ik ook niet de behoefte om alle apps en games die op mijn smartphone en tablet staan op de computer te willen hebben.

Ik moet zeggen dat de software op de computer wel erg goed aanvoelt, het laden duurt niet al te lang en veel van de content werkt prima met het toetsenbord en de muis en dat beperkt spelletjes spelen nog prima gaat. Een dikke driftrace uitrijden in één van de delen van Asphalt is me niet gelukt, maar een beetje vragen beantwoorden in Trivia Crack of een potje Sky Force werkten prima. Ikzelf gebruikte het voorheen zo af en toe eens om met een fysiek toetsenbord gebruik te kunnen maken van WhatsApp, maar sinds WhatsApp Web bestaat is dat eigenlijk wel over. Wel kan het een uitkomst bieden om met je kleine broertje, nichtje of neefje achter de computer te kruipen om eens een potje Angry Birds, Candy Crush of Granny Smith te spelen, maar of ik nog tot die categorie behoor, ikzelf vind van niet.

BlueStacks
Wel is de software in de loop der jaren een stuk uitgebreider geworden, zijn er bugs aangepast, is de interface vernieuwd en werkt alles een stuk vlotter dan voorheen. Of BlueStacks wat voor jou en jouw doeleinden is, kun alleen jijzelf bepalen maar als het je wat lijkt kun je deze gratis software zeker eens bekijken.

Oja, nog even opletten

Let er trouwens op dat het toetsenbord zeer waarschijnlijk verkeerd staat ingesteld, waardoor je de verkeerde tekens te zien krijgt en dus invoert als je deze typt. Kwestie van even naar de BlueStacks-instellingen gaan, kiezen voor het toetsenbord en bij fysiek toetsenbord kiezen voor 'English (US) International Style'. Ook wordt er dus een virtuele device aangemaakt die ook te zien is bij onder andere de Google Play Settings, waardoor het net lijkt alsof er iemand anders is ingelogd met jouw account op bijvoorbeeld een Samsung-smartphone - die je misschien niet hebt - wat eigenlijk dus BlueStacks is geweest en waarvoor je zelf gekozen hebt.

Beschikbaarheid

De software van BlueStacks werkt op WindowsPC's en Mac OS X, waarvan de installatiebestanden te downloaden zijn via de website. De companion-app is te downloaden via onderstaande knop, maar is dus niet nodig om BlueStacks volledig te kunnen gebruiken.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (28)
Bezig met laden van reacties...